Αισιοδοξία για έναν καλό Ιούνιο στον τουρισμό

18/5/2018
Μπορεί ο καιρός στην Αττική και τη Β. Ελλάδα να είναι άστατος, αν ζεστός, ωστόσο το σκηνικό στα νησιά είναι καλοκαιρινό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επιπρόσθετα η δυναμική πορεία των πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου φέρνει χαμόγελα σε επιχειρήσεις. Οι δημοφιλείς προορισμοί έχουν ήδη βάλει τα "καλά" τους αναμένοντας ένα καλό Ιούνιο. Ήδη ο Μάιος έχει κι αυτός κινηθεί ικανοποιητικά σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Κρήτης, Ρόδου και Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων η αύξηση στον αριθμό των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 2,69 εκατ. (μέχρι και τα τέλη του Απριλίου), 16,8% περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Συνολικά οι κρατημένες θέσεις φτάνουν τα 18,8 εκατ.

Στους προορισμούς με την υψηλότερη ζήτηση είναι το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, η Κως και τα Χανιά. Ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκεται επίσης η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Μύκονος, ενώ ανακάμπτει η Λέσβος.

Οι χώρες από όπου αναμένουμε τους περισσότερους τουρίστες είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και η Ιταλία. Πτωτικά κινείται η ρωσική αγορά και χαμηλά στη λίστα βρίσκεται η γαλλική.

Τον Απρίλιο οι αφίξεις στα αεροδρόμια ήταν περισσότερες κατά 11,1% και συνολικά στο τετράμηνο 17,6%, ποσοστά που θεωρούνται ενδεικτικά της αυξημένης ροής που αναμένεται αυτή τη σεζόν από το εξωτερικό.

Tην ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΤτΕ για το δίμηνο, αν και δεν είναι ενδεικτικά της ροής που αναμένεται, πιστοποιούν την ανοδική τάση των τουριστικών μεγεθών. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 4,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ, συνέπεια της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 12,7%. Αντίστοιχα οι τουρίστες ανέβηκαν κατά 12,7%, φτάνοντας το 1,1 εκατ. περίπου από 965 χιλ. ταξιδιώτες την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Πηγή: Capital.gr