Αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες και στα ενοίκια

24/9/2015
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει άμεσα να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή ώστε να υλοποιήσει τους στόχους του μνημονίου.
Η ανάγκη δημοσιονομική προσαρμογή με δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Φέρνει μπροστά το θέμα της νέας αλλαγής του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένετια να επηρεάσει άμεσα ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και άλλους ενασχολούμενους με τον τουρισμό. Η ενιαία φορολογική κλίμακα, ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίζεται η φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, οι φοροαπαλλαγές, η αύξηση των φόρων τα ενοίκια, η παροχή κινήτρων για τη χρήση του πλαστικού χρήματος είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης. Ο πρώην υπουργός και τώρα νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «τη μείωση των ανισοτήτων και την καλύτερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους» και υπογράμμισε ότι είναι σε φάση υλοποίησης «η επισκόπηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων».
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να κατατεθεί τον Οκτώβριο, καθώς βάσει της συμφωνίας δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο, τη σταδιακή αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των αγροτών ( η συμφωνία λέει ότι θα πάνε κλίμακες στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017), καθώς και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%).
Η κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε χτες, προχωράει «για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του εισοδήματος που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων». Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης ενώ ο υπουργός Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν». Η πρόθεση είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να προστατευθούν όσει είναι κάτω από το όριο φτώχειας, δηλ, βάσει την ΕΛΣΤΑΤ, με ετήσιο εισόδημα 4.608 ευρώ για τον άγαμο και στα 9.677 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια με παιδιά έως 14 ετών, αλλά και όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, επιβαρυμένοι με το σύστημα των τεκμηρίων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ανεξαρτήτως πηγής (σήμερα συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες έχουν άλλες κλίμακες) αλλά και η παροχή κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος
Το θέμα είναι όμως ότι λόγω των στόχων θα πρέπει οι όποιες απώλειες από την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων, θα πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα εσόδων.

Γιώργος Αλεξάκης