Αναβαθμίζεται η ξενοδοχειακή υποδομή με νέα πεντάστερα σε Κρήτη, Ρόδο Κέρκυρα

16/7/2018
Σειρά επενδύσεων σε 5άστερα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να ανοίγουν ακόμη κι εν μέσω θέρος σημαντικές μονάδες που αναβαθμίζουν την ξενοδοχειακή υποδομή της χώρας.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) το 2000 τα πεντάστερα ξενοδοχεία αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2017 το ποσοστό των πεντάστερων ξενοδοχείων έχει τριπλασιαστεί και αποτελεί το 18,1% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία, από 8,9% το 2000 σε 6,5% το 2017.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαπέντε ετών (2012-2017) άνοιξαν 498 νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 17.153 δωματίων. Στο ίδιο διάστημα διέκοψαν τη λειτουργία τους 427 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 11.715 δωματίων.
Το 86% των μονάδων που άνοιξαν –οι οποίες αντιστοιχούν στο 91% των νέων δωματίων– εντάχθηκαν στις τρεις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ από τις μονάδες που διέκοψαν τη λειτουργία τους, περίπου το 70% –και 54% σε όρους δωματίων– προερχόταν από τις 2 χαμηλότερες κατηγορίες. Το μέσο μέγεθος του ελληνικού ξενοδοχείου παραμένει πάντως για χρόνια σταθερό και κυμαίνεται περίπου στα 42 δωμάτια.
Μια τελευταία «ψαριά» πεντάστερων φέρνει σημαντικές αφίξεις. Στην κορυφή είναι το το Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, που ξεκίνησε υπό την ομπρέλα του brand Domes Resorts να λειτουργεί από την Παρασκευή, Το ξενοδοχείο χτίστηκε αρχικά για την οικογένεια Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας 1960, σχεδιασμένο με βάση τις γραμμές του μοντερνιστικού κινήματος, από τον αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο. Περνώντας σε μια νέα φάση, πλέον, το Domes Miramare ανανεώθηκε πλήρως και από την 1η Αυγούστου θα έχει και το brand The Luxury Collectionτης Marriott. Σημειώνεται ότι το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο της Κέρκυρας είναι η τρίτη μονάδα που εντάσσεται στην ξενοδοχειακή αλυσίδα Domes Resorts και η πρώτη που βρίσκεται εκτός Κρήτης
Επιπλέον ένα μοναδικής ομορφιάς κι αισθητικής ξενοδοχείο 5 αστέρων άνοιξε πύλες κι έρχεται αυτές τις μέρες να προστεθεί στην παραλία στα Δράμια στα όρια του Νομού Χανίων με το Νομό Ρεθύμνου.
Επίσης, στην Κρήτη άνοιξε ξανά τις πύλες του ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας. Πρόκειται για το ξενοδοχείο Ammos Beach Resort στην παραλία των Μαλίων, που είναι πλέον ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων που ανακατασκευάστηκε πλήρως.
Στόχος του ιδιοκτήτη και ταξιδιωτικού πράκτορα Κώστα Κουρκούνη είναι να επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό, αλλά και να συμβάλει μέσω επενδύσεων υψηλού κύρους και αισθητικής στη συνολικότερη αναβάθμιση του τουριστικού αποθέματος. Μιλώντας στα εγκαίνια ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του ποιοτικού τουρισμού, αλλά και των επενδύσεων που έχουν στόχο τη βελτίωση υπηρεσιών για τους επισκέπτες. Από την πλευρά του ο Κώστας Κουρκούνης υποστήριξε πως τα Μάλια μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στον ποιοτικό τουρισμό, το οποίο είναι και ζητούμενο για την περιοχή.
Τέλος, το TUI Sensatori Resort Atlantica Rhodes, του ομίλου Atlantica, έρχεται να εμπλουτίσιε περαιτέρω την υποδομή στη Ρόδο. Βρίσκεται σε μια μοναδική και λιγότερη αναπτυγμένη περιοχή της Ρόδου στα νότια, το Γεννάδι. Διαθέτει 304 δωμάτια και σουίτες ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν και ιδιωτική πισίνα.

Πηγή: Reporter.gr