Άνοδος στις αφίξεις εξωτερικού το πρώτο τρίμηνο με εξαίρεση τα Χανιά

30/4/2018
Παρά το ότι ακόμη η χώρα έχει πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καταγράψει επιμήκυνση της σεζόν τους ανοιξιάτικους μήνες ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από την άνοδο επιβατών εξωτερικού που καταγράφουν δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ που δημοσιεύσει το Παναγιώτης Υφαντής στο euro2day.gr καταγράφει αύξηση επιβατών εξωτερικού 6.125% τους πρώτους τρείς μήνες της χρονιάς.
Αυξημένες αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό κατέγραψαν, αντίστοιχα, η Κέρκυρα (160,5%) και η Σαντορίνη (93,3%). Νωρίς-νωρίς υποδέχθηκε φέτος ξένους επισκέπτες και η Κεφαλονιά με τους επιβάτες εξωτερικού στο αεροδρόμιο του νησιού να καταγράφουν άνοδο 780,2%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην Κεφαλονιά ταξίδεψαν φέτος με αεροπλάνο (στο α’ τρίμηνο) περισσότεροι ξένοι απ’ όσοι βρέθηκαν στη Μύκονο (1.910).
Η ισχυρή ζήτηση για Κέρκυρα (+160,4% επιβάτες εξωτερικού) και Κεφαλονιά (+780,2% επιβάτες στο τρίμηνο) και αλλά και τη Ζάκυνθο (+2,8%) επιβεβαιώνει τη διαφαινόμενη περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των προορισμών του Ιονίου στο πλαίσιο της ελληνικής αγοράς διακοπών.
Τα Χανιά, στον αντίποδα, καταγράφουν υποχώρηση στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Παράγοντες του χώρου, μάλιστα, συνδέουν ευθέως το «πισωγύρισμα» με το κλείσιμο της βάσης που διατηρούσε η Ryanair στο αεροδρόμιο της πόλης.
Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε η πόλη η οποία είχε επενδύσει πολλά στην παρουσία της Ryanair είναι το γεγονός πως στο πρώτο τρίμηνο του 2018 κατέγραψε πτώση 31,6% επιβατών εσωτερικού και μείωση 6,3% επιβατών εξωτερικού. Το αποτέλεσμα ήταν η συνολική μείωση επιβατών στο αεροδρόμιο των Χανίων να φθάνει το 29,2%. Με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Παρά την αρνητική εκκίνηση, ωστόσο, η ζήτηση για την περίοδο του καλοκαιριού κινείται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Χανιά βρίσκονται φέτος στην έκτη θέση των ελληνικών προορισμών με κριτήριο της προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις (1,5 εκατ.) με άνοδο 28% (285 χιλ. περισσότερες από το 2017).