Απλώνει δίκτυα στο Αιγαίο η ΑΑΔΕ - Τα διάσημα brands στο μάτι των ελεγκτών

9/8/2018
Τα ευρήματα από τη Μύκονο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίαινα» της ΑΑΔΕ έχουν σημάνει συναγερμό στην διοίκηση της Αρχής εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν. Η κόπωση στα έσοδα και οι προβλέψεις για μειωμένο υπερ – πλεόνασμα οδηγούν αυτόματα σε ένταση ελέγχων.

Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των φορολογικών εσόδων το Μάιο φαίνεται ότι σχεδόν όλες οι κατηγορίες φορολογικών εσόδων βρέθηκαν στο «κόκκινο» σε σύγκριση τόσο με τον αντίστοιχο μήνα του 2017 όσο και με τον μηνιαίο στόχο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν οι εισπράξεις από ΦΠΑ, με την υστέρηση να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο του 2017. Τα σημάδια κόπωσης που εμφανίζουν οι εισπράξεις από τον συγκεκριμένο φόρο που αντιπροσωπεύουν το 60,8% των συνολικών εσόδων από έμμεσους φόρους είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2017 που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με πέρυσι. Πέρα από τα όποια «κεσάτια» της αγοράς, το βάρος των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, που συχνά φτάνει το 50%, αν όχι και παραπάνω, οδηγεί πολλούς σε προσπάθεια αποφυγής έκδοσης παραστατικών.

Τούτων δοθέντων «οι χρυσές φλέβες» του Αρχιπελάγους, η Μύκονος, η Σαντορίνη αλλά και τα άλλα δημοφιλή νησιά, μπαίνουν στο μάτι των ελεγκτών στην προσπάθεια να κλειδώσουν οι στόχοι των εσόδων αλλά και να αντιμετωπιστεί η όποια παραβατικότητα. Έτσι αναμένεται τις επόμενες μέρες η «Τρίαινα» να καρφωθεί και σε άλλα νησιά. Κύριο βάρος θα δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσημες διεθνείς μπράντες, αλλά και δημοφιλή σημεία εστίασης και διασκέδασης στα νησιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Μύκονο από τις εφόδους των στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα δύο καταστήματα Louis Vuitton στη Μύκονο, στο μεν κατάστημα της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στη Χώρα, βρέθηκαν δύο συσκευές POS, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με Ελβετία. Και στο δεύτερο κατάστημα της Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο Nammos Village, βρέθηκε ένα ακόμη POS συνδεδεμένο με την Ελβετία. Και τα τρία POS κατασχέθηκαν.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι το club Kahlua στην Παράγκα, δεν είχε εκδώσει αποδείξεις 3.500 ευρώ, και έκλεισε για δύο ημέρες. Επίσης, σε κατάστημα ρολογιών, αξεσουάρ κτλ που λειτουργεί εντός του Kahlua, τα εμπορεύματα ήταν χωρίς τιμολόγια. Ακόμη, σε μεγάλο πλυντήριο στη Χώρα της Μυκόνου, διαπιστώθηκε μη έκδοση αποδείξεων αξίας 13.000 ευρώ, και επίσης διεκόπη η λειτουργία του για δύο ημέρες.

Τέλος, στο εστιατόριο Katrin, δεσμεύτηκαν 19.000 ευρώ που ήταν είσπραξη της ημέρας σε μετρητά και πιστωτικές, λόγω ληξιπρόθεσμων μη ρυθμισμένων χρεών 380.000 ευρώ.

Πηγή: Reporter.gr