Απογειώθηκε ο τουρισμός και στη Ζάκυνθο

19/8/2014
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί φέτος ο τουρισμός στη Ζάκυνθο. Οι μοναδικές ομορφιές που διαθέτει εξακολουθούν να συγκλονίζουν τους ξένους και έλληνες επισκέπτες και να την κατατάσσουν μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών.
Για μια ακόμη φορά κατάφερε να ξεπεράσει τους στόχους και τις προσδοκίες που έχουν τεθεί για τη τουριστική σεζόν. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου όπου και για το μήνα Ιούλιο, η αύξηση που καταγράφηκε ανήλθε στο 18,09%, με 846 αεροσκάφη να μεταφέρουν140.260 επιβάτες με πτήσεις εξωτερικού. Οι αντίστοιχες αφίξεις τον περυσινό Ιούλιο ήταν 690 αεροσκάφη και 118.770 επιβάτες.
Αυτό ερμηνεύεται σε εικοσιμία χιλιάδες τετρακόσιους ενενήντα, επιπλέον, επιβάτες και εκατόν πενήντα έξι αεροσκάφη σε σύγκριση με πέρυσι έφθασαν στο αεροδρόμιο μας αποδεικνύοντας ότι έχει αντιστραφεί η αρνητική εικόνα της χώρας μας και άρχισε ξανά η ζήτηση για διάφορους προορισμούς. Οι αφίξεις των επιβατών εσωτερικού για το μήνα Ιούλιο 2014 ήταν 85 αεροσκάφη και 3.678 επιβάτες.
Θετικό ήταν το πρόσημο που κατεγράφη και στο λιμάνι όπου μόνο για τον Ιούλιο μπήκαν στο νησί μας 4.500 επισκέπτες. Ανάλογη ήταν η εικόνα και το τριήμερο της Παναγίας με την πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να είναι μοναδική.
Για μέση πληρότητα που ξεπέρασε το 90% κάνουν λόγο ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι οποίοι είδαν με ανακούφιση μεγάλο αριθμό κρατήσεων και ελάχιστες ακυρώσεις. Οι επισκέπτες της τελευταίας στιγμής, δε, όσοι δηλαδή δεν είχαν κάνει έγκαιρα κράτηση, δυσκολεύτηκαν αρκετά για να βρουν διαθέσιμο δωμάτιο, ωστόσο κατάφεραν να εξυπηρετηθούν.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις ομορφιές του φυσικού της περιβάλλοντος έρχεται να ενισχύσει και το δημοσίευμα – σοκ της Ιταλικής εφημερίδας “La Repubblica”.

Από το ξεκίνημα
Οι υψηλές στροφές που καταγράφει το “κοντέρ” του τουρισμού μας και τα χαμόγελα αισιοδοξίας για τη φετινή περίοδο ξεκίνησαν από τις αρχές Μάιου. Η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων της κίνησης των τουριστών τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, στον κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου, καταγράφει αύξηση15,3%, για να γίνει 18% τον Μάη και να εκτοξευθεί στο 23% τον Ιούνιο.

Οι χώρες προέλευσης
Εάν αναλύσουμε τα στοιχεία αυτά, ανά χώρα προέλευσης, θα διαπιστώσουμε ότι η μεγαλύτερη αύξηση προέρχεται από την Λευκορωσία με 230,93% και ακολουθεί το Ισραήλ με 118,77% και η Ιταλία με 71,62%. Αντίστοιχα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε σε Φιλανδία με -32,26%, Ιρλανδία με -19,81 και Γερμανία με -13,61%.
Αναλυτικότερα, η κίνηση, ανά χώρα, διαμορφώθηκε ως εξής: Αυστρία: 5.466 επιβάτες, Βέλγιο: 3.080, Γαλλία: 837, Γερμανία: 1.155, Δανία: 1.864, Ελβετία: 1.967, Εσθονία: 139, Ιρλανδία: 939, Ιταλία: 8.543, Ισραήλ: 1.142, Λευκορωσία: 1.241, Μεγάλη Βρετανία: 58.451, Νορβηγία: 1.049, Ολλανδία: 8.594, Ουγγαρία: 3.680, Πολωνία: 11.485, Ρουμανία: 2.588, Ρωσία: 9.496, Σερβία: 1.212, Σλοβακία: 1.447, Σλοβενία: 1.246, Σουηδία: 4.773, Τσεχία: 9.106, και Φινλανδία: 760 επιβάτες.
Αντίστοιχα για το 2013 η κίνηση, ανά χώρα, διαμορφώθηκε ως εξής: Αυστρία: 5.262, Βέλγιο: 2.748, Γαλλία: 0, Γερμανία: 1.337, Δανία: 1.925, Ελβετία: 1.644, Εσθονία: 0, Ιρλανδία: 1.171, Ιταλία: 4.978, Ισραήλ: 522, Λευκορωσία: 375, Μεγάλη Βρετανία: 52.713, Νορβηγία: 1.048, Ολλανδία: 6.697, Ουγγαρία: 2.146, Πολωνία: 7.945, Ρουμανία: 1.396, Ρωσία: 10.272, Σερβία: 1.166, Σλοβακία: 878, Σλοβενία: 1.370, Σουηδία: 3698, Τσεχία: 8.357, και Φινλανδία: 1.122 επιβάτες.

Θα “βουλιάξουμε” τον Αύγουστο
Ο πιο… καυτός Αύγουστος των τελευταίων χρόνων από άποψη τουριστικής κίνησης θα είναι ο φετινός. Η πληρότητα αγγίζει μέχρι και το 100% και τα ποσοστά της ζήτησης είναι εμφανώς αυξημένα σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία ουράς για μια θέση στις πτήσεις προς ελληνικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα οι διάφορες εταιρίες να βάζουν έξτρα αεροπλάνα για τους τουρίστες που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα οι διαθέσιμες θέσεις για το νησί μας εμφανίζονται να είναι αυξημένες κατά 19,9%, σε σχέση με αυτές που ήταν διαθέσιμες τον Αύγουστο του 2013. Πιο αναλυτικά η Ryanair με 51.408 επιπλέον θέσεις και ποσοστό αύξησης σε σχέση με πέρυσι που αγγίζει το 43,2%. Η μόνη ανησυχία αφορά το εάν τα περιφερειακά αεροδρόμια “αντέξουν” τον όγκο των επιβατών που φτάνουν με πτήσεις τσάρτερ.

Θετικό πρόσημο και στο λιμάνι
Αυξημένος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών που επέλεξαν τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους κατά τον μήνα Ιούλιο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αριθμό των αποβιβάσεων που έγιναν στο λιμάνι.
Tον Ιούλιο του 2014 ταξίδεψαν από Κυλλήνη για Ζάκυνθο 4.500 επισκέπτες περισσότεροι, σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, ενώ πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για τον μήνα Αύγουστο.
Αναλυτικότερα, φέτος τον Ιούλιο ταξίδεψαν από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο 78.599 επιβάτες και 15.869 Ι.Χ καθώς και 593 λεωφορεία. Τον Ιούλιο του 2013 ταξίδεψαν από Κυλλήνη για Ζάκυνθο 74048 επιβάτες, 13.676 ΙΧ και 55 λεωφορεία.

Στο “κόκκινο” και το Δεκαπενταυγουστο
Αρκετός κόσμος μπήκε στο νησί μας και το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου όπου οι τελευταίοι εκδρομείς εγκατέλειψαν τα αστικά κέντρα για να ζήσουν λίγες ημέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Παρόλο που οι Ελληνες κάνουν ιδιαίτερα περιορισμένες διακοπές λόγω της οικονομικής κρίσης, παρόλα αυτά κατάφεραν να ξεκλέψουν έστω και ένα τριήμερο για διακοπές. Αγαπημένοι προορισμοί φέτος ήταν και πάλι το Ιόνιο, με τις εκπληκτικές παραλίες του.
Σταθερή επιλογή η Ζάκυνθος για τους Ελληνες ταξιδιώτες που την επιλέγουν και φέτος για οικογενειακές και όχι μόνο διακοπές. Στο σταθμό του ΚΤΕΛ η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη με την πληρότητα να αγγίζει το 100%, αυξημένα μάλιστα κατά 15% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Στο λιμάνι έγιναν επιπλέον δρομολόγια για το νησί προκειμένου να εξυπηρετηθούν με άνεση όλοι οι επισκέπτες.

Αφιέρωμα στο νησί από την “La Repubblica”
“Ζάκυνθος, το χρωματιστό νησί του Ιονίου” είναι ο τίτλος του ταξιδιωτικού αφιερώματος που κάνει η Ιταλική εφημερίδα “Repubblica” στo νησί μας, με ειδική αναφορά στη θέα του “Ναυαγίου”, και στο γεγονός ότι είναι το νησί όπου γεννήθηκε ο Ιταλός ποιητής Ούγκο Φόσκολο.
Το νησί περιγράφεται ως παλέτα ζωγράφου ο οποίος επέλεξε να σχηματίσει ένα θαύμα στην καρδιά του Ιουνίου. Η αρθρογράφος δεν στέκεται μόνο στις παραλίες με τη λευκή άμμο και τους κρυφούς όρμους ή στο διάσημο “Ναυάγιο”, αλλά και στα χωριά με τους ελαιώνες, όπου γηραιές κυρίες έχουν στήσει τους πάγκους τους και πωλούν λάδι, λικέρ και μέλι, που τα έχουν παράξει οι ίδιες. Γράφει για τα τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά, το πράσινο της φύσης και την πλούσια βλάστηση, αλλά και τα τοπικά προϊόντα, με το μέλι που ικανοποιεί τον ανθρώπινο ουρανίσκο να έχει τα πρωτεία.
Φυσικά, ειδική μνεία γίνεται στον Ιταλό ποιητή Ούγκο Φόσκολο, ο οποίος γεννήθηκε στο νησί από ενετό πατέρα, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα, και ελληνίδα μητέρα κατά την περίοδο που τα νησιά του Ιονίου ήταν κάτω από την ενετική κυριαρχία.
Παράλληλα, η Ιταλική εφημερίδα επισημαίνει ότι μπορεί το νησί να είναι γνωστό για συγκεκριμένα μέρη, όπως η παραλία του “Ναυαγίου” που εκτιμάται από την αρθρογράφο ότι μπορεί να είναι και από τις παραλίες που έχουν φωτογραφηθεί όσο καμία άλλη στην Ελλάδα, ωστόσο στο Τζάντε, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα μέρη που θα αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη.
Επιπλέον, γίνεται αναφορά στη γραφική πόλη της Ζακύνθου, αλλά και στη δυνατότητα εκδρομών με καραβάκια στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης αλλά και την Πελοπόννησο.
Όσο για το πώς θα γίνει ευκολότερη η περιήγηση στο νησί; Η Iταλίδα δημοσιογράφος μοιάζει να το έχει επισκεφθεί πολλές φορές, αφού προτείνει τη διαίρεσή του σε τρεις ζώνες: το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου όπου αναπαράγονται οι χελώνες Caretta caretta, τη δυτική και την ανατολική πλευρά. “Η νότια είναι σίγουρα η πιο τουριστική” αναφέρει η εφημερίδα, “με αμμώδεις παραλίες που βαθαίνουν σιγά -σιγά, αλλά στον βορρά το τοπίο γίνεται μαγευτικό με άγρια βράχια και γαλανά νερά και ακόμα πιο βαθιές (παραλίες) και κρύα (νερά)”.
Ξεχωριστό τμήμα του άρθρου αφιερώνεται στις παραλίες που ανήκουν στον “κόλπο με τις χελώνες”. Η δημοσιογράφος εξηγεί στους Ιταλούς αναγνώστες ότι ονομάζεται έτσι επειδή σε αυτόν τον κόλπο αναπαράγεται το υπό εξαφάνιση είδος Caretta caretta κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η Repubblica αναφέρει μία προς μία τις παραλίες που αποτελούν τον “κόλπο με τις χελώνες” έτσι ώστε οι ιταλοί τουρίστες να σεβαστούν το ελληνικό περιβάλλον.