Tο Samsung Galaxy Note 4 θα παρέχει προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

6/10/2014
Μετά τον αισθητήρα καρδιακού παλμού, η Samsung προσθέτει έναν νέο αισθητήρα στα κινητά της τηλέφωνα που αφορά την διαχείριση της υγείας από την προσωπική φορητή συσκευή.

Πρόκειται για τον αισθητήρα της βλαβερής υπέρυθρης ακτινοβολίας, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί από την εφαρμογή S Health. Το πρώτο τηλέφωνο με αισθητήρα UV είναι το υπερμέγεθες Samsung Galaxy Note 4, το οποίο αναμένεται να διατεθεί στην αγορά τον Οκτώβριο του 2014.

Μετά την πρώτη επίδειξη του τηλεφώνου στο Βερολίνο, λίγο πριν ξεκινήσει η έκθεση IFA 2014, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για έναν αισθητήρα χρήσιμο σε όσους εκτίθενται συχνά στο ηλιακό φως. Ο αισθητήρας UV στο Note 4 θα μετράει την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία όταν «κοιτάει» τον ήλιο υπό γωνία 60 μοιρών και θα δείχνει την βαθμίδα επικινδυνότητας την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα (0-2 low risk, 3-5 moderate risk, 5-7 high risk, 8-10 very high risk, 11+ extreme risk). Στην συνέχεια, η εφαρμογή θα προτείνει τις απαιτούμενες προφυλάξεις για την αποφυγή εγκαυμάτων και την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων καθώς και για την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης μελανώματος. Επίσης, η Samsung θα ενημερώνει τον χρήστη σχετικά με τους κινδύνους της υπερέκθεσης στον ήλιο ώστε να καταρρίψει τους μύθους που αφορούν τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα την εσφαλμένη εντύπωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος τις συννεφιασμένες ημέρες.

Η ιδέα μιας προσωπικής φορητής συσκευής που θα μπορεί να μετρήσει και να καταγράψει το ιστορικό των μετρήσεων βασικών παραμέτρων υγείας έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον της βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Qualcomm προωθεί την ιδέα με ένα διαγωνισμό καινοτομίας του οργανισμού XPRIZE για τις μεγάλες προκλήσεις του κόσμου. Το έπαθλο για την κατασκευή του κινηματογραφικού Tricorder -της συσκευής που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί στο Σταρ Τρεκ για την διάγνωση ασθενειών- ανέρχεται στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Η πρόκληση είναι να καταγράφονται πέντε συντελεστές μέτρησης ζωτικής σημασίας και να γίνεται διάγνωση 15 παθολογικών καταστάσεων. Στον διαγωνισμό συμμετείχε και η ομάδα Πυθία από την Ελλάδα, αν και δεν είχε την τύχη να επιλεγεί μεταξύ των 10 φιναλίστ.