Δράση για να μη «θολώσει» το όνειρο

2/2/2018
Μια ακόμη καλή χρονιά αναμένεται να έχει ο τουρισμός το 2018, καθώς μέχρι τώρα τα στοιχεία των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σημειώνεται, δε, ότι οι δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την εγχώρια αγορά, η ΙΤΒ του Βερολίνου και η έκθεση της Μόσχας έρχονται σε λίγες μέρες να τονώσουν επικοινωνιακά το ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Ωστόσο, η συνεχής άνοδος που καταγράφουν οι αφίξεις δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα χρειάζεται επαγρύπνηση καθώς η άνοδος δεν μπορεί συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Σε κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια ανάσχεση της ανόδου. Το θέμα είναι αυτή να έχει το χαρακτήρα της διόρθωσης και όχι της αναστροφής της τάσης.

Γιαυτό όμως θα πρέπει όλοι όσοι πιστεύουν και ομνύουν συνεχώς στις προοπτικές της χώρας να καταλάβουν ότι τα προβλήματα δεν μπορεί να περιμένουν και να δράσουν. Ειδικά η ανάγκη να προχωρήσει η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, η επίλυση βασικών ζητημάτων όπως τα χωροταξικά και τα περιβαλλοντικά, η αντιμετώπιση φαινομένων υπερ - τουρισμού, η ανάδειξη ποιοτικών στοιχείων σε κάθε προορισμό, η προσεκτική αδειοδότηση νέων ξενοδοχείων, τα προγράμματα αναβάθμισης κτηριακού δυναμικού, το πάντρεμα με τη γαστρονομία και τον πρωτογενή τομέα, είναι αδήριτη. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν, να ανοίξει δρόμους βιωσιμότητας για τον κλάδο, αλλά και να διασφαλίσει καλύτερα έσοδα per capita, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, ώστε να μη γίνει προορισμός μαζικού τουρισμού κι έτσι θολώσει το όνειρο.

Γιώργος Αλεξάκης