Εξωστρέφεια και προϊόντα ποιότητας από την Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.

21/12/2017
Νέες επενδύσεις στους αμπελώνες που διαθέτει καθώς και στα τρία οινοποιία και άνοιγμα σε νέες αγορές σχεδιάσει για την επόμενη τριετία η εταιρεία Τσέλεπος Οινοποιητική, μια επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1989 και ειδικεύεται στα επώνυμα και εξαιρετικά εκλεκτά κρασιά, όπως γράφει στο Liberal.gr ο Απόστολος Σκουμπούρης.

Η εταιρεία είναι leader στην Ελλάδα στα αφρώδη κρασιά και η μόνη που που τα παράγει με την παραδοσιακή μέθοδο που πηγάζει από την Καμπανία (Champagne), την ιστορική περιοχή της Βορειοανατολικής Γαλλίας, ονομαστής για την παραγωγή του λευκού, αφρίζοντος οίνου.

Η Τσέλεπος Οινοποιητική αποτελείται από τρεις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 650 στρεμμάτων και παράγουν 655.000 φιάλες κρασιών υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για τις Κτήμα Δρυόπη στη Νεμέα, το Κτήμα Τσέλεπου στη Μαντινεία και την Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος στη Σαντορίνη.

Όπως επισήμανε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιάννης Τσέλεπος, «την επόμενη τριετία η εταιρεία έχει καταστρώσει ένα επενδυτικό πλάνο 2,5 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει σε κύκλο εργασιών 5 εκατ. και καθαρή κερδοφορία της τάξης του 20%.

Οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή νέου οινοποιείου στο Κτήμα της Νεμέας, επέκταση του οινοποιείου στην Κάναβα της Σαντορίνης, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων στο Κτήμα της Τεγέας αλλά και άλλες επενδύσεις 400 χιλ. ευρώ για δημιουργία νέου αμπελώνα 100 στρεμμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Τσέλεπος, «στρατηγικός εστιασμός της εταιρείας είναι να δίνει έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στη συνεχή βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών και στη δημιουργία νέων αμπελώνων για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών».

Όπως διευκρίνισε, όλα τα κρασιά της επιχείρησης απευθύνονται σε... απαιτητικούς πελάτες και καταναλωτές, υψηλών εισοδημάτων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. «Επιδιώκουμε την επέκταση στα προσεχή έτη σε νέες αγορές και η προσέλκυση πελατών με υψηλότερο εισόδημα είναι κύριο μέλημά μας» συμπληρώνει σχετικά ο κ. Τσέλεπος.

Εξαγωγές

Η επιχείρηση εξάγει περίπου το 45% - 50% της παραγωγής της, με πρώτες χώρες όπως ο ίδιος τόνισε να είναι οι Αμερική και Καναδάς, ενώ ακολουθούν οι Γερμανία και Βέλγιο, καθώς επίσης χώρες όπως Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Χονγκ-Κονγκ, Αγγλία, Ολλανδία, Κύπρος, Αυστρία, Γαλλία κ.α. Παράλληλα, με προσεκτικά βήματα και μέσω συνεργασιών γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την «καλλιέργεια» της προσπάθειας διείσδυσης στην αγορά της Κίνας.

Για το προσεχές διάστημα η Τσέλεπος Οινοποιητική σχεδιάζει τον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων της με premium κρασιά πολύ υψηλού επιπέδου, από τις ΠΟΠ ποικιλίες Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ασύρτικο και από επιλεγμένα αμπελοτόπια, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας και την διερεύνηση των αστείρευτων δυνατοτήτων των ελληνικών ποικιλιών.

Οικονομικά μεγέθη

Σ' ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη για το έτος Ιούνιος 2016 – Ιούνιος 2017 η Τσέλεπος Οινοποιητική παρουσίασε πωλήσεις 2,921 εκατ. ευρώ έναντι 2,731 εκατ. ευρώ το 2015, μια αύξηση 6,97%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο έτος χρήσης 2016-17 διαμορφώθηκαν στα 914,4 χιλ. ευρώ έναντι 609,3 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα 2015-16, παρουσιάζοντας αύξηση 50,06%.

Παράλληλα τα μεικτά αποτελέσματα ανήλθαν το 2016 σε 1,086 εκατ. ευρώ έναντι 823 χιλ. το 2015. Κύρια αιτία γα την συγκεκριμένη αύξηση ήταν οι στοχευμένες ενέργειες μείωσης κόστους και οικονομιών κλίμακας κατά 295 χιλ. ευρώ ή ποσοστό 32,30%. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν 608,3 χιλ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 438,8 χιλ. ευρώ.

Διακρίσεις

Όλα τα κρασιά της Τσέλεπος Οινοποιητικής έχουν κερδίσει δεκάδες βραβεία στους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς οίνου, έχουν αποσπάσει κορυφαίες βαθμολογίες σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης (Robert Parker wine advocate, Wine Spectator, Wine enthusiast) και διθυραμβικές κριτικές από Έλληνες και ξένους ειδικούς.

Ιστορικό της Τσέλεπος Οινοποιητική

Η Τσέλεπος Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1989 από την οικογένεια του οινολόγου Γιάννη Τσέλεπου και περιλαμβάνει τρία οινοποιεία: το Κτήμα Τσέλεπος, το Κτήμα Δρυόπη και την Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος.

Το Κτήμα Τσέλεπος περιλαμβάνει το βασικό οινοποιείο της εταιρείας και 450 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες. Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου ανέρχονται σε 2.500 τμ, διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και λειτουργικό σχεδιασμό, υψηλής αισθητικής, βασισμένο σε στοιχεία Πελοποννησιακής αρχιτεκτονικής και πλήρως εναρμονισμένο με το περιβάλλον.

Δημιουργήθηκε το 1989 και βρίσκεται στις Ρίζες Τεγέας του νομού Αρκαδίας. Παράγει κρασιά κυρίως από την ποικιλία Μοσχοφίλερο (ΠΟΠ Μαντινεία), αλλά και από τις ξενικές ποικιλίες Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Gewürztraminer, καθώς και τρεις αφρώδεις οίνους (Amalia brut, Amalia rose και Amalia vintage. Συνολικά το Κτήμα Τσέλεπος παράγει δέκα ετικέτες και 500.000 φιάλες το χρόνο.

Κτήμα Δρυόπη

Το Κτήμα Δρυόπη δημιουργήθηκε το 2003 όταν ο κ. Τσέλεπος αγόρασε 90 στρέμματα στην περιοχή Κούτσι της Νεμέας ώστε να παράγει κρασιά από την ποικιλία Αγιωργίτικο (ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ). Μέσα στον αμπελώνα κατασκευάσθηκε ένα μικρό οινοποιείο, άρτια εξοπλισμένο τεχνολογικά, για τις ανάγκες της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος. Το Κτήμα Δρυόπη παράγει τρεις ετικέτες σε 120.000 φιάλες.

Κάναβα Χρυσού- Τσέλεπος

Η Κάναβα Χρυσού – Τσέλεπος είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Τσέλεπος Οινοποητική με την οικογένεια Χρυσού από τη Σαντορίνη, η οποία διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες 120 στρεμμάτων στις περιοχές Πύργος και Εμπορείο. Δημιουργήθηκε το 2014 και οινοποιεί δύο κρασιά από την ποικιλία Ασύρτικο (ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ) σε 35.000 φιάλες. Από το 2016 διαθέτει ιδιόκτητο οινοποιείο στον Πύργο Σαντορίνης.

Στελεχικό - εργατικό δυναμικό και συνεργασίες

Η Τσέλεπος Οινοποιητική απασχολεί συνολικά 25 μόνιμους εργαζόμενους και 15 μερικής απασχόλησης. Η οινολογική ομάδα αποτελείται από έξι οινολόγους ενώ διαθέτει υπερσύγχρονα εργαστήρια. Η εταιρεία συνεργάζεται με 15 αμπελουργούς και στις τρεις οινοποιητικές ζώνες (Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη) που καλύπτουν το 20% της πρώτης ύλης της. Το υπόλοιπο 80% καλύπτεται από τους ιδιόκτητους της επιχείρησης.


Liberal.gr