Ενδείξεις για χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό

18/3/2018
Με διψήφιο αριθμό αύξησης κινούνται οι κρατήσεις για το 2018 σύμφωνα με όσα ανέφερε o Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Κωνσταντίνος Τσέγας μιλώντας στο TRAVEL LAW FORUM 2018 που έγινε την Παρασκευή στο N.J.V. Athens Plaza, από την Palladian, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την συνεργασία του University of Leiden και του Institute for Travel and Tourism in London.Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ ανέφερε ότι οι κρατήσεις για την τρέχουσα σεζόν ήδη δείχνουν διπλάσια αύξηση - με μέσο όρο περίπου 10% - από τις περισσότερες από τις κύριες αγορές της Ελλάδας πηγές. Επίσης ο κ. Τσέγας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2018 θα είναι ακόμη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.Επισήμανε δε, ότι η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και ο αυξανόμενος αριθμός χρηστών του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο δημιουργούν νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τους καταναλωτές. Η ταχεία επέκταση του διαδικτύου μαζί με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, έχει διευκολύνει τους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα τουριστικών υπηρεσιών, αποφεύγοντας παράλληλα τη διαμεσολάβηση τρίτων μερών.Οι ταξιδιώτες και οι παραθεριστές επιθυμούν να εξοικειωθούν με την ιστορία, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό μιας χώρας. Η shared economy (οικονομία κοινής χρήσης) πληροί αυτές τις ανάγκες, προσφέροντας στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες, όπως οι ντόπιοι.

Ψηφιακή στρατηγική


O κ. Τσέγας σημείωσε ότι και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών του online:- Με την νέα ψηφιακή στρατηγική που εφαρμόζει και βασίζεται στη φιλοσοφία "Imagine the Experience", ώστε οι καταναλωτές και οι πιθανοί επισκέπτες να μπορούν να εξερευνήσουν την Ελλάδα και να εισέλθουν σε ψηφιακές και διαδραστικές εμπειρίες του τουρισμού χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, ως προορισμό διακοπών, πριν έρθουν στην χώρα- Με την Εθνική Ψηφιακή Πύλη που θα αναδείξει τα μοναδικά πολιτισμικά και άλλα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών- Και με την πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος τους χρησιμοποιώντας ειδικούς διαδραστικούς χάρτες και applications (εφαρμογές υποστήριξης).

Ο θησαυρός του τουρισμού


Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο διαδίκτυο παγκοσμίως με το 37% των συνολικών πωλήσεων στην Ευρώπη να πραγματοποιείται online. Παράλληλα, σημείωσε ότι το 2017, η παγκόσμια τουριστική κίνηση σημείωσε αύξηση 6,5%, φθάνοντας συνολικά τα 1,2 δις ταξίδια παγκοσμίως. Το 2018, σύμφωνα με τη διεθνή έκθεση της IPK που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ITB - της διεθνής έκθεση του Βερολίνου-, η διεθνής τουριστική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 5% παγκοσμίως, καθιστώντας τον τουρισμό τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης στον κόσμο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μεταξύ 2012 και 2016, οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 60% (59,8% για να είμαστε ακριβείς).Επιπλέον, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το 2017 οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2016, αγγίζοντας το ιστορικό υψηλό, των 27,2 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια περισσότεροι ταξιδιώτες από το προηγούμενο έτος. Με βάση αυτά τα στοιχεία και με τις έγκαιρες κρατήσεις.