Επενδύσεις σε ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ιόνιο και Ν. Αιγαίο προτείνει η PwC

20/4/2018
Δε φτάνουν οι ξενοδοχειακές κλίνες στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει η χώρα να καταστεί κορυφαίος προορισμός. Αυτό αναφέρει μελέτη της PwC με τίτλο «Από την ύφεση στην Ανάκαμψη, Πολιτικές διευκόλυνσης επενδύσεων» που παρουσιάστηκε χτες. Όπως αναφέρεται, μέχρι το 2022, χρειάζονται 35,000 κλίνες στην Κρήτη, 7.000 στα Ιόνια νησιά και 3.000 στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Ουσιαστικά προτείνεται οι ώριμοι προορισμοί να στηριχθούν περισσότερο σε ιδιωτικές επενδύσεις, κάτι που όμως συναντά την κριτική πολλών καθώς δημιουργεί συνθήκες υπερπροσφοράς.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της PwC Ελλάδας, κ. Κώστα Μητρόπουλο, υπάρχει άμεση ανάγκη προώθησης μεγάλης κλίμακας επενδύσεων ( π.χ. Ελληνικό, Atalanti Hills Κλτ) έτσι ώστε η απόδοση τους να επιστρέψει γρηγορότερα στην οικονομία.
Συνολικά σύμφωνα με την μελέτη απαιτούνται επενδύσεις 4,8 δις.ευρώ. Πιο συγκεκειμένα απαιτούνται 1,7δις. ευρώ για νέες κλίνες, άλλα 2,3 δισ ευρώ για την αναβάθμιση των υφιστάμενων ξενοδοχείων και 800 εκατ ευρώ για τη συντήρηση των υποδομών των ξενοδοχείων.
Την ίδια ώρα επισημαίνει ότι υπάρχει υπερπροσφορά κλινών σε άλλες περιοχές της χώρας, που κατά κανόνα εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό κρατήσεων. Για την εκμετάλλευση αυτού του δυναμικού, ο οίκος προτείνει στοχευμένες πολιτικές μάρκετινγκ, ποιοτική αναβάθμιση του προιόντος, επιμήκυνση των σεζόν και αξιοποίηση κάθε δυνατής μορφής εναλλακτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με την PwC θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις τουριστικής υποδομής, δηλαδή σε εκείνες τις παροχές και υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των περιοχών υποδοχής τουριστών (διατροφή,
μεταφορές, μουσεία και αξιοθέατα).

Ταυτόχρονα οι ενέργειες μάρκετινγκ θα πρέπει να έχουν στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ανάπτυξη δευτερευόντων προορισμών, ενώ τα φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για την αύξηση του μεγέθους των τουριστικών επιχειρήσεων και την επέκταση ή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων είναι απαραίτητα.

Ο ΣΕΤΕ έχει επισημάνει την ανάγκη

«Αυτό που κρατά πίσω τον ελληνικό τουρισμό, είναι η έλλειψη επενδύσεων» τόνιζε το Μάριο σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, προσθέτωντας ότι «η χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει την τουριστική βιομηχανία σε ένα νέο επίπεδο, εάν εισρεύσουν περισσότεροι πόροι και το κράτος άρει τα εμπόδια εισροής νέων κεφαλαίων».
Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού και έχουμε ξεκινήσει ανοδική πορεία, αλλά» όπως τόνισε «η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να εστιάσει στην παραγωγή». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ακόμη, ότι «ο αριθμός των τουριστών, που από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο αγγίζει τα 30 εκατομμύρια, θα μπορούσε να φτάσει και τα 40 εκατομμύρια, εάν παραταθεί η τουριστική περίοδος και εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν».
Όπως λέει, για να γίνει αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς -όπως σημειώνει υπάρχει ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Προτείνει δε να τεθούν προς εκμετάλλευση άδεια κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σημαντικό ρόλο σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να διαδραματίσει το κράτους και με τη βελτίωση των υποδομών, όπως των λιμανιών, των μαρίνων και των περιφερειακών αεροδρομίων, κυρίως στα νησιά, όπως και στην άρση προβλημάτων και καθυστερήσεων λόγω της υπερφορολόγησης, της ανασφάλειας που αισθάνονται οι επενδυτές όταν έρχονται στην Ελλάδα και του υψηλού φορολογικού συντελεστή επί των πωλήσεων.

Πηγή: Reporter.gr