ΕΤΕ και Eurobank πωλούν πακέτα κόκκινων δανείων

12/12/2018
Mε ταχείς διαδικασίες «τρέχει», σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο διαγωνισμός για την πώληση από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,00% μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί ακινήτων (project Symbol), καθώς κατατίθενται -εντός χρονοδιαγράμματος- οι μη δεσμευτικές προσφορές.

Για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 0,95 δισ. αποτελούν το οφειλόμενο κεφάλαιο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σειρά μεγάλων και μεσαίων private equity funds, κάποια εκ των οποίων εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εγχώρια αγορά.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 13.000 δάνεια – καταγγελμένα στην πλειονότητά τους- τα οποία έχουν εξασφαλίσεις επί περίπου 7.900 ακινήτων. Η συνολική αξία των εξασφαλίσεων αποτιμάται από την Εθνική στο 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,65 δισ. ευρώ αφορούν σε εμπορικά ακίνητα/βιομηχανοστάσια και τα υπόλοιπα σε οικόπεδα και κατοικίες.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει υποβολή δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι η συναλλαγή να μετρήσει στις επιδόσεις πρώτου τριμήνου 2019, όσον αφορά στο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) της.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει, ήδη, υλοποιήσει τη φετινή δέσμευση μείωσης των NPEs καθώς στις 30/6 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της ήταν κατά 1,3 δις ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί για το τέλος της χρονιάς.

Το project Symbol καθώς η πώληση ενός νέου χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης 700 εκατ. ευρώ θα συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου για το 2019.

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια η Εθνική μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της κατά 5,5 δισ. ευρώ, χάρη σε λογιστικές διαγραφές (3,4 δισ. ευρώ) και σε αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλειών (2,1 δισ.). Στις 30 Ιουνίου ο δείκτης των NPEs στην Ελλάδα διαμορφωνόταν σε 42,6%, με την κάλυψη από προβλέψεις να διαμορφώνεται σε 60,1%.

Μέχρι στιγμής οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων με μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις επί ακινήτων πηγαίνουν καλά για τις τράπεζες. Η Πειραιώς εισέπραξε από τη Bain 432 εκατ. ευρώ για να της μεταβιβάσει χαρτοφυλάκιο εντός ισολογισμού απαίτησης, ύψους 1,45 δισ. ευρώ (project Amoeba). Δηλαδή, το τίμημα άγγιξε το 30% επί του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Ακόμη καλύτερο τίμημα πέτυχε η Alpha στο project Jupiter καθώς η Apollo, βάσει της σύμβασης αγοραπωλησίας, θα καταβάλει 337,1 εκατ. ευρώ για δάνεια οφειλόμενου κεφαλαίου περίπου 1 δις ευρώ και συνολικής απαίτησης 1,2 δισ. ευρώ.

Το τίμημα ξεπερνά, ελαφρώς, την εμπορική αξία των ακινήτων, που αποτελούν τα ενέχυρα των μεταβιβαζόμενων δανείων, η οποία ακούγεται ότι είχε υπολογιστεί από την τράπεζα και το σύμβουλο σε περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα πάλι σύμφωνα με το Euro2day.gr με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η επιλογή των καταγγελμένων δανείων ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μεταφερθούν από τη Eurobank στην εταιρεία ειδικού σκοπού SPV, με στόχο εν συνεχεία να ξεκινήσουν οι σύνθετες διαδικασίες για την τιτλοποίησή τους. Με βάση τον σχεδιασμό, η επιλογή των εν λόγω δανείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ούτως ώστε να τρέξει το εγχείρημα του μετασχηματισμού της τράπεζας.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εντάξει στον στρατηγικό σχεδιασμό του 2019 ένα επιπλέον (πέραν των 7 δισ. ευρώ και των 2 δισ. ευρώ στεγαστικών που ήδη τρέχει) πακέτο τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες το επιτρέψουν και πάει ικανοποιητικά η μεγάλη τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ.

Η σύνθεση των 7 δισ. ευρώ

Η πλειονότητα των καταγγελμένων δανείων που θα απαρτίσουν το πακέτο των 7 δισ. ευρώ προέρχεται από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο και λιγότερο από τη λιανική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιήσει η τράπεζα (σ.σ. μέσω του πακέτου των 7 δισ. ευρώ) αποτελούν:

- Μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα δάνεια που έχουν δοθεί προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

- Κόκκινα δάνεια, καταγγελμένα επίσης, τα οποία έχουν χορηγηθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (sbs).

- Το προς τιτλοποίηση πακέτο δεν έχει αμιγώς στεγαστικά καθώς η τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2019.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τον τρόπο αυτό η Eurobank αναμένεται να περιορίσει στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά (NPEs) στην περιοχή των 10,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα της ανοίξει τον δρόμο να «γειώσει» τα NPEs κάτω από τα 5 δισ. ευρώ στο τα τέλος του 2021. Πηγή με γνώση του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας τονίζει ότι «η δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πιο φιλόδοξα μέχρι το τέλος του 2019, στην περίπτωση που η τράπεζα αποφασίσει και οι συνθήκες το επιτρέψουν να προχωρήσει στην επιπρόσθετη τιτλοποίηση των 2-2,5 δισ. ευρώ».

Θετική υποδοχή

Τη συμφωνία Eurobank-Grivalia, κυρίως την κάλυψη της κεφαλαιακής ζημίας από την τιτλοποίηση των 7 δισ. ευρώ μέσω των κεφαλαίων της Grivalia, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θετικά σχόλια οι ξένοι επενδυτές στον γύρο παρουσιάσεων που πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες η διοίκηση της τράπεζας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πηγή: Euro2day.gr