Ευκαιρίες για επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή στρατηγική για το Ιόνιο και την Αδριατική

1/2/2017
Οι διασυνοριακές δράσεις για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κι έργων μεταξύ των παράλιων περιοχών του Ιονίου και της Αδριατικής αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε ειδικό φόρουμ που θα γίνει στα Ιωάννινα το Μάιο. Αυτό τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση τη Δευτέρα στα Ιωάννινα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο 2ο Φόρουμ της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) που οργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών στα Ιωάννινα στις 10-12 Μαϊου: «Επιλέξαμε την πόλη των Ιωαννίνων για τη διεξαγωγή του Φόρουμ αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Ηπείρου. Μέσω του Φόρουμ στοχεύουμε στη δικτύωση των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και των αυτοδιοικητικών φορέων των συμμετεχουσών χωρών, την καθιέρωση νέων συνεργασιών και την αναγνώριση ευκαιριών για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων με μακροπεριφερειακή διάσταση.»
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομίας – όπως το καινοτόμο Υπερταμείο Συνεπενδύσεων (Fund of Funds) – τα οποία, με τη μόχλευση που αναμένεται να πετύχουν, θα διαθέσουν πάνω από δυο δισ. ευρώ στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης σε συνδυασμό με την πλήρη απορρόφηση των πόρων του προηγούμενου ΕΣΠΑ αλλά και την υπερκάλυψη των στόχων απορρόφησης του νέου ΕΣΠΑ για το 2016, παρέχεται μια αποφασιστική επενδυτική στήριξη στην οικονομία.
«Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της κρίσης αποεπένδυσης με ουσιαστική παροχή ρευστότητας στην οικονομία αλλά και η προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα αντιμετωπίζει τις δομικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Πλέον, για πρώτη φορά, σε ρήξη με την πρακτική του παρελθόντος, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία –οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς– σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τις ίδιες προτεραιότητες, για να υπηρετήσουν συγκεκριμένους αναπτυξιακούς στόχους. Αφενός, ενισχύονται κατά προτεραιότητα κλάδοι όπου η χώρα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αφετέρου, επιδιώκεται η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, η δικτύωση των δραστηριοτήτων από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση ενός προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά» ανέφερε.