Η νέα τουριστική βιομηχανία χτίζεται στα δίκτυα νέας γενιάς

23/1/2018
Η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι το κλειδί για κάλυψη της απόστασης με τις προηγμένες χώρες αλλά την ενίσχυση του ΑΕΠ σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Επιχειρήματα στην ΕΡΤ, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Βασίλης Μαγκλάρας. Αναφερόμενος στην πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΟΠΑ) για τις Κινητές Επικοινωνίες (2017) , ο κ. Γεν. Γραμματέας υπογράμμισε ότι «αυτά τα δίκτυα είναι το υπόστρωμα της νέας επιχειρηματικότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρός τουρισμός χωρίς τα δίκτυα νέας γενιάς, δεν μπορεί να υπάρξει ψηφιακή οικονομία, σοβαρή μεταποίηση χωρίς αυτό το υπόστρωμα που αγγίζει όλες τις εκφάνσεις, όλα τα στάδια της παραγωγής.» Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ των 28 στον περίφημο δείκτη ψηφιακής ανάπτυξης (DESI). Ταυτόχρονα η μελέτη του ΟΠΑ υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα ανατρέψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την ΕΕ και συγκλίνει, σε όρους mobile data, με τον μέσο όρο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η επιπρόσθετη συμβολή στο ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 δισ. ευρώ έως το 2021.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις και να κλείσουν εκκρεμότητες. Όπως είπε ο Γεν. Γραμματέας σχολίασε υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες ήδη από τη δεκαετία του ‘50 στα δίκτυα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και τις οποίες προσπαθεί να βάλει σε τάξη το Υπουργείο σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά. Αναφερόμενος στην ύπαρξη κύματος τεχνοφοβίας, ο Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και πως καλύτερο είναι να υπάρχουν περισσότερες κεραίες με λιγότερη ακτινοβολία και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο όσον αφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. «Έχουμε σύμμαχο και αρωγό την ΕΕΑΕ [Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας] που κάνει συνεχείς μετρήσεις. Είμαστε στο 60% του ορίου [που συστήνει η ICNIRP, η αρμόδια διεθνής επιτροπή] και [η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία] είναι ακίνδυνη.» σημείωσε.
Ο Γεν. Γραμματέας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης των συχνοτήτων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των δικτύων 5G σε συνεννόηση και με τις γειτονικές χώρες. Φαίνεται ότι το πάθημα έγινε μάθημα με την περίπτωση της απόδοσης φάσματος στα 2.600 MHz να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Σημειώνεται ότι παρ’ ότι αποδόθηκε προς χρήση στις εταιρείες Κινητών Επικοινωνιών πριν από τρία χρόνια, ακόμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως λόγω προβλημάτων συνεννόησης και αδειοδότησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Ο κ. Μαγκλάρας αναφέρθηκε και στα δίκτυα οπτικών ινών, τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν προτεραιότητα στο σχεδιασμό του, καθώς, όπως υπογράμμισε «δεν είμαστε σε καλό δρόμο πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά.».