Η πλατιά συμμετοχή μικρών επιχειρήσεων στο ΣΕΤΕ είναι η δύναμή του λέει ο Γιάννης Ρέτσος

20/3/2017
Ο κλάδος του τουρισμού θα πρέπει να δυναμώσει την ενότητά του, να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής
και να αποκτήσει περαιτέρω δυνατότητες παρέμβασης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων,
υποστηρίζει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και στον Λάμπρο Καραγεώργο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α’ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θα αποκτήσει «βάση» και στις Βρυξέλλες, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό και συνακόλουθα τον ελληνικό τουρισμό, όπως προαναγγέλλει στη συνέντευξή του στη «Ν» ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου στις εκλογές του Μαΐου και νυν Α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος δίνει έμφαση στην εκπροσώπηση των μικρών επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν, άλλωστε, πάνω από το 80% της τουριστικής επιχειρηματικότητας στη χώρα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στις θέσεις των αντιπροέδρων εκπροσωπούνται και θα συνεχίσουν να εκπροσωπούνται επιμέρους κλάδοι όπως π.χ. των ενοικιαζόμενων δωματίων και των τουριστικών γραφείων.
«Η δύναμη του ΣΕΤΕ απορρέει από το ότι κατάφερε κάτω από την ομπρέλα του να συγκεντρώσει και να συνενώσει όλους τους πανελλαδικούς φορείς που ασχολούνται με τον έναν ή άλλον τρόπο με τον τουρισμό και όχι μόνο τους ξενοδόχους! Να υπενθυμίσω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων είναι από τις τελευταίες που εισήλθαν στον ΣΕΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΕΤΕ είχε πείσει, πριν τους ξενοδόχους, πολλούς άλλους φορείς να ενταχθούν στη δύναμή του. Πάντως, έτσι όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά με την ανακήρυξή του ως κοινωνικού εταίρου το 2013, νομίζω ότι εκπροσωπεί επάξια τον τομέα» τονίζει και αναφέρει:
« Είναι απόλυτα πολυσυλλεκτικός και παράδειγμα ενωμένης δράσης. Και έτσι πρέπει να παραμείνει φυσικά. Η ενότητα είναι το μεγάλο μας όπλο. Υπάρχουν θεσμοθετημένες θέσεις αντιπροέδρων για επιμέρους κλάδους, όπως π.χ. των ενοικιαζόμενων δωματίων και των τουριστικών γραφείων. Όσο για το αν είναι ένα κλειστό club κάποιων λίγων, πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, η αρνητική σε αυτό απάντηση προκύπτει και από τα επιτεύγματά του. Θυμηθείτε για παράδειγμα την εξαίρεση από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που αφορούσε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων».
Παράλληλα ο Γιάννης Ρέτσος σημειώνει ότι Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) θα αποκτήσει «βάση» και στις Βρυξέλλες. «Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα ο ΣΕΤΕ να αποκτήσει φωνή και στα πανευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πρέπει να αποκτήσουμε «βάση» στις Βρυξέλλες. Να αντιμετωπίσουμε τα με- γάλα προβλήματα του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, όπως είναι πχ. οι «βραχυχρόνιες μισθώσεις», δραστηριότητα της οποίας οι φορείς έχουν πανίσχυρο «λόμπι» στις Βρυξέλες.

Παράλληλα, βασική μας στόχευση είναι να αξιοποιήσουμε την υπεραξία που έχει κατακτήσει στο εσωτερικό ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης. Να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα του ως μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας ενός τομέα που αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτοί οι στόχοι συμπυκνώνουν το όραμά μου για τον ΣΕΤΕ. Συνέπεια, συνέχεια, εξέλιξη, εξωστρέφεια.»