ΙΟΒΕ: Αισιοδοξία καταγράφει στον κλάδο του τουρισμού εν όψει της σεζόν

2/4/2018
Ο συνδυασμός, από τη μια πλευρά, της συνεχιζόμενης επίπτωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και, από την άλλη, η εντεινόμενη έλλειψη σαφήνειας και συναίνεσης για τους όρους χρηματοδότησης της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, προκαλεί προβληματισμό και λειτουργεί ανασχετικά στη δυναμική επιτάχυνσης της ανάπτυξης στη χώρα, αναφέρει το ΙΟΒΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικών Συγκυρίας.

Ειδικότερα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ελαφρώς πτωτικά τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 92,4 (από 93,7) μονάδες, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (88,2 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώνεται στις +4 (από +6) μονάδες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις εκτιμήσεις για την
τρέχουσα ζήτηση (+1 από +5 μον.). Αντίθετα, ελαφρώς ενισχυμένες βαίνουν οι προβλέψεις για τη
ζήτηση του επόμενου τριμήνου (+18 από +16 μον. το σχετικό ισοζύγιο), με τις προβλέψεις για την
απασχόληση να μην μεταβάλλονται επί της ουσίας (+11 μον. ο σχετικός δείκτης). Στις τιμές, το
σχετικό ισοζύγιο των -4 μονάδων ισοσκελίζεται, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει
απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 34% επισημαίνει την
ανεπάρκεια ζήτησης ως βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 18% την ανεπάρκεια
κεφαλαίων κίνησης και το 20% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία (κεφαλαιακοί έλεγχοι,
καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, υψηλή φορολογία κ.α.).

Ωστόσο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία κινείται ανοδικά τον Μάρτιο, στις 110,8 (από 103,6) μονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (105,1 μον.). Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων κερδίζουν έδαφος (+7 από 0 μον. το ισοζύγιο), ενώ και στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ο δείκτης των +4 μονάδων αυξάνεται κατά 3 μονάδες. Οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση ενισχύονται (στις +30 από +17 μον. το ισοζύγιο), όπως και το ισοζύγιο απασχόλησης του κλάδου (+28 από +17 μον.). Ο δείκτης των τιμών διαμορφώνεται στις +19 (από +11) μονάδες, ενώ τέλος, αυξάνεται στο 1/3 (από 28%) το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με ένα αντίστοιχο ποσοστό να κρίνει ως βασικό λειτουργικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 8% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 24% την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.