Μετά την ερήμωση έρχεται η αξιοποίηση ακινήτων "φιλέτων" των Ταμείων για τον τουρισμό

14/4/2018
Δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς ιδιώτες για την πολυετή εκμίσθωση ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, που παρά την απαξία ετών εξακολουθούν να αποτελούν «φιλέτα» καθώς βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας, σηματοδοτώντας την έναρξη του β΄ κύκλου του προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων «με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης».

Ο α΄ κύκλος, ο οποίος αφορούσε την εγκατάσταση φορέων του Δημοσίου σε κτίρια των ασφαλιστικών οργανισμών, ολοκληρώθηκε με την εκμίσθωση 10 κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΟΤΑ, ΑΕΙ κ.λπ. Ετσι, την Οικία Μ. Κάλλας στην οδό Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά εκμίσθωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για το Κτίριο της Οπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας», το Μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων εκμισθώθηκε από τον Enterprise Greece για τη στέγαση κεντρικών γραφείων του οργανισμού, η Στοά Εμπόρων με τα ισόγεια καταστήματα της στοάς εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηνών «Πόλη 2» για το άνοιγμα κλειστών καταστημάτων στο κέντρο.

Πλέον, το υπουργείο περνάει στον β΄ κύκλο του προγράμματος, προκηρύσσοντας δύο προσκλήσεις, η πρώτη προς ιδιώτες, καθώς για κάποια από τα ακίνητα, όπως για παράδειγμα το πρώην ξενοδοχείο Esperia Palace στην οδό Σταδίου, έχει εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, και η δεύτερη προς νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους ενδιαφερόμενους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχοι του προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι η μέγιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του προς όφελος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και η οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι το απόθεμα ακινήτων των Ταμείων και του ΟΑΕΔ υπερβαίνει τα 1.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Κενά είναι το 49% εξ αυτών και η απονέκρωση των κτιρίων εκτιμάται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνήθηκαν για την περίοδο 2010-2016, απώλειες περίπου 420 εκατ. ευρώ σε αξία γης και αντίστοιχη απώλεια 16.000 θέσεων εργασίας.

Μεταξύ των «φιλέτων» που βγαίνουν στον διαγωνισμό συγκαταλέγονται τα ξενοδοχεία Esperia (Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω), Athens Inn (Βίκτ. Ουγκώ 13) και Ambassadeur (Σωκράτους 65-67) καθώς και εμβληματικά κτίρια, όπως ένα τετραώροφο κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ, ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Κατακουζηνού 3.246 τ.μ., το πρώην Ελληνικό Ωδείο (Φειδίου 3) και πολυώροφα κτίρια με ιστορική αξία, που στεγάζουν καταστήματα και γραφεία. Οπως μάλιστα έχει γράψει η «Κ», ειδικά για το ξενοδοχείο Esperia, ιδιοκτησίας του πρώην Ταμείου Νομικών (ΤΑΝ), μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι και όχι μόνο από αυτούς που θεωρούνται παραδοσιακοί «παίκτες» στην αγορά των ξενοδοχείων.

Τα επόμενα βήματα επέκτασης του προγράμματος αναμένονται στις πόλεις του Πειραιά και του Βόλου. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου ιδιοκτήτη φορέα και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 11η Μαΐου 2018.

Πηγή: Καθημερινή