Μήνυμα Κουντουρά σε «αμφισβητίες»: Η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού θα έχει συνέχεια

3/12/2018
Η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, με τον εκδότη-δημοσιογράφο, κ.Νίκο Χατζηνικολάου, τον τ.ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Δρ. Taleb Rifai, τον τ. Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων & Τουρισμού, Δρ. Michael Frenzel και τη ΓΓ Τουρισμού, κα Ευρυδίκη Κουρνέτα.


To μήνυμα ότι η επιτυχία του τουρισμού θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια έστειλε η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ «NextisNow: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές».
Με την τοποθέτηση της αυτή η κα. Κουντουρά επιχειρεί αν και δεν ομολογείται να "απαντήσει" σε όσους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού, "αμφισβητούν" ότι το 2019 θα είναι μια εξίσου καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και συνολικότερα για την Μεσόγειο και εκτιμούν ότι θα καταγραφεί ένα φρένο στην ανοδική κίνηση των τελευταίων χρόνων. Σχετική εκτίμηση άλλωστε διατύπωσε πρόσφατα και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος ως καλός γνώστης του τι συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα και Ισπανία, όπου επίσης δραστηριοποιείται ο όμιλος που διευθύνει (Ikos) αλλά και συνολικά στις Μεσογειακές χώρες διατύπωσε την άποψη ότι ενδέχεται το 2019 να παρατηρηθεί μία πτώση στο ρυθμό ανάπτυξης των τουριστικών αγορών Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος. Μια πτώση που θα οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (ανταγωνισμός από Τουρκία και Αίγυπτο, οικονομική κρίση σε μεγάλες αγορές της δύσης, Brexit κ.λ.π.). Τόσο ο κ. Ανδρεάδης όσο και άλλοι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ωστόσο ότι η καλύτερη άμυνα σε μια τέτοια εξέλιξη είναι η οι επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες παραμένουν όμως ακόμη ζητούμενο.
Το Διεθνούς Φόρουμ «NextisNow: Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», αποτέλεσε πρωτοβουλία του εκδότη και δημοσιογράφου, κ. Νίκου Χατζηνικολάου, και του enikonomia.gr, και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή ηγετικών προσωπικοτήτων των μεγαλύτερων θεσμικών φορέων και οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού.
Η Υπουργός χαιρέτησε αυτήν την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να εξελιχθεί σε«φόρουμ-θεσμό» τα επόμενα χρόνια. Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για την «επόμενη ημέρα» του ελληνικού τουρισμού, σε συνέχεια της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας, και παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου με στόχο ο τουρισμός να διατηρήσει την ισχυρή αναπτυξιακή του πορεία και να δημιουργήσει νέα οριζόντια και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επιχειρηματικότητα και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Η κα Κουντουρά κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή της, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΑΕ κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που παρέστη και χαιρέτισε στην έναρξη του συνεδρίου. Εξήρε την αμέριστη στήριξή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και του δώρισε ένα συμβολικό βιβλίο με θέμα το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», για την ανάδειξη της σημαντικότητας του οποίου στο παρελθόν είχε μεριμνήσει.
Επίσης, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Μάλτας, ΑΕ κα Marie Louise Coleiro-Preka , της οποίας μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προβλήθηκε στο συνέδριο. Στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Μάλτας εξήρε το έργο της Υπουργού και αναφέρθηκε στον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στον τουρισμό στην περιοχή της Μεσογείου. Μετά από πρότασή της, που απεδέχθη η κα Κουντουρά, η Ελληνίδα Υπουργός ορίζεται μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς φορέα Mediterranean Tourism Foundation– που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Μάλτας -με σκοπό να εργαστούν από κοινού για την τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Η κα Κουντουρά προσέφερε στους επίτιμους ομιλητές - εκπροσώπους διεθνών οργανισμών του παγκόσμιου τουρισμού που συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ «NextisNow» αντίγραφα δάφνινου στεφανιού, τιμώντας τους για τη στενή συνεργασία που έχουν καθιερώσει με το Υπουργείο Τουρισμούκαι συγκεκριμένα στον Δρ.Taleb Rifai, τέως Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), την κα Daniela Wagner, επικεφαλής για την Ευρώπη της Ένωσης Ταξιδίων Ασίας-Ειρηνικού (PATA), τον Δρ. Michael Frenzel, τέως Πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων& Τουρισμού(WTTC) και πρώην CEO του Ομίλου TUI, τον κ. Manuel Butler, Εκτελεστικό Δ/ντη του UNWTO και πρώην Γενικού Δ/ντη της Turespaña, και τον κ. Andrew Agius Muscat, Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος για τον Τουρισμό στη Μεσόγειο, Mediterranean Tourism Foundation.
Από την πλευρά τους οι επίτιμοι ομιλητές από το εξωτερικό εξήραν τις υψηλές επιδόσεις και την ανθεκτικότητα που απέκτησε ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια μέσα σε αντίξοες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισαν την αποτελεσματικότητα της Υπουργού και τη συμβολή της στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού στην παγκόσμια αγορά. Μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την τεχνογνωσία τους και τις προτάσεις τους για τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Στις ειδικές ενότητες του φόρουμ, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας ανέπτυξε την πολιτική του Υπουργείου για την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα. Και η Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Παναγιώτα Διονυσοπούλου, αναφέρθηκε στις νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, καθώς και στον υλοποιούμενο σχεδιασμό του Υπουργείου για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης με στόχο την υψηλού επιπέδου κατάρτιση και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας.
Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), τοποθετήθηκε σε ειδική ενότητα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Γιάννης Γούλιος,όπου παρουσίασε την υλοποιούμενη πολιτική για την δυναμική και στοχευμένη παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας, καθώς και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΤ, κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης.
Το Διεθνές Φόρουμ «NextisNow» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής.


Στη φωτογραφία συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού της Υπουργού, κας Έλενας Κουντουρά, και του εκδότη-δημοσιογράφου, κ.Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης του φόρουμ.


Στη φωτογραφία η Υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά δωρίζει ένα συμβολικό-βιβλίο για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ΑΕ Κ. Προκόπη Παυλόπουλο.