Νέα εποχή στις τουριστικές επενδύσεις με τις e-άδειες που ανακοινώνει ο Γ. Σταθάκης από τα Χανιά

23/11/2018
Ανοίγει ο δρόμος για άρση μιας ακόμη "ασθένειας" της δημόσιας διοίκησης με την έναρξη της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, κάτι που εκτιμάται από όλους ότι θα επιταχύνει τις επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο και σε όλες τις κλίμακες καταλυμάτων.
Η επίσημη ανακοίνωση της νέας διοικητικής ηλεκτρονικής εφαρμογής θα γίνει σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών», που διοργανώνουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στα Χανιά.

Βασικοί ομιλητές θα είναι ο Υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, οι οποίοι θα αναφερθούν τόσο στις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις με την εφαρμογή του νόμου 4495/2017 όσο και στα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, με έμφαση στην ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση και παρουσίαση του συστήματος e-Άδειες από στελέχη του ΤΕΕ.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ (ΤΕΕ-ΤΔΚ, Νέαρχου 23, Χανιά), το οποίο έχει και το συντονισμό της εκδήλωσης.

Oι e-άδειες

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4495, όλα τα κτίρια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Πλέον η έκδοση άδειας για την κατηγορία 3, που αφορά στην κατοικία, γίνεται σχεδόν αυτόματα, αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου από το μηχανικό. Η εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για αυτή την κατηγορία, ενώ για τις δυο άλλες θα προσφερθεί η δυνατότητα παράλληλης χρήσης του συστήματος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν συσσωρευτεί. Την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση για όλες τις κατηγορίες.

Η εκτίμηση των μηχανικών, αλλά κυρίως των επενδυτών είναι ότι με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών θα συρρικνωθεί σημαντικά ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης και ταυτόχρονα θα μειωθούν αισθητά τα χρηματοοικονομικά κόστη για τα νέα καταλύματα.