Νέες κλαδικές συμβάσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Χανιά και Λασίθι

7/9/2018
Θετικά γνωμοδότησε χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας για την επέκταση των τοπικών κλαδικών των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Λασίθι και Χανιά. Οι συμβάσεις αφορούν περίπου 20.000 υπαλλήλους και προβλέπουν μισθούς από 765 έως 850 ευρώ.
Η τοπική κλαδική του Λασιθίου προβλέπει μισθούς 765 ευρώ έως 834 ευρώ, ενώ των Χανίων 779 ευρώ έως 850 ευρώ. Η επέκτασή τους σημαίνει πως θα πρέπει πλέον να εφαρμόζονται σε όλο τον νόμο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόλις ένας 20% εργαζομένων μένουν ακάλυπτοι από τους όρους των εν λόγω συμβάσεων, ενώ όπως αναφέρεται ήδη υπάρχουν ξενοδοχεία όπου έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις με Ενώσεις Προσώπων όπως και ατομικές.
Με τις συμβάσεις αυτές διασφαλίζεται ένα μίνιμουμ παροχών, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται ότι εθνική κλαδική των ξενοδοχουπαλλήλων αναμένεται να τεθεί επί τάπητος του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας στην επόμενη συνεδρίασή του. Όπως είναι γνωστό προβλέπει μισθούς 780 έως 850 ευρώ φέτος και αύξηση 1,5% το 2019 και αν εγκριθεί θα πρέπει να ισχύσει σε όλη τη χώρα.

Πηγή: Reporter.gr