Ν/Σ: Τέρμα οι «γουρούνες» από τους δημόσιους ασφαλτοστρωμένους δρόμους;

1/11/2017
Τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου το υπουργείο Υποδομών. Οι αλλαγές αυτές έχουν επηρεάζουν άμεσα την τουριστική βιομηχανία και ειδικά τον κλάδο των ενοικιάσεων μοτοσυκλετών αλλά και των μεταφορών στα μικρά νησιά.
Έτσι το προς συζήτηση και κατάθεση στη Βουλή νομοσχέδιο ("Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών") προβλέπει Το την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δημόσιους ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε ελαφρές και βαριές τετράτροχες μοτοσυκλέτες ("γουρούνες") καθώς και σε οχήματα υπαίθριων δραστηριοτήτων που είναι σχεδιασμένα για χρήση εντός δρόμου ή και παντός εδάφους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά στα νησιά οι «γουρούνες» χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και είναι απορίας άξιον το πώς θα δεχθεί η αγορά Rent a car τη ρύθμιση.
Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχει ρύθμιση για τη δυνατότητα χορήγησης 2 αδειών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων στα πολύ μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω από 335 κατοίκους κάτι που αναμένεται να προσφέρει διευκολύνσεις τους καλοκαιρινούς μήνες σε πολλές περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται συνολικά για τα ταξί η αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτων έως το 2020, λόγω της οικονομικής κρίσης και της μηδενικής παραγωγής αυτοκινήτων της χώρας μας.
Σημειώνεται προβλέπεται η αύξηση του ορίου ταχύτητας για τις τετράτροχες μοτοσυκλέτες. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του ορίου ταχύτητας στους οδικούς άξονες από 130 σε 150 χλμ την ώρα μετά από μελέτη, έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τοποθέτηση της σχετικής σήμανσης.
Τέλος το σχέδιο νόμου αλλάζει τα πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ, αυστηροποιεί ποινές αλλά βάζει και την παράμετρο του οικονομικού επιπέδου του παραβάτη στον καθορισμό των ποσών.

Πηγή: Reporter.gr, Capital.gr