Ο Διαγωνισμός οίνου κι αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης προβάλλει την ποιοτική Ελληνική παραγωγή διεθνώς

11/1/2018
Με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση του «Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» η Οργανωτική Επιτροπή επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στην διοργάνωση ώστε να αποτελέσει εργαλείο ανάδειξης του Ελληνικού Οίνου τόσο εντός όσο κι εκτός χώρας.
«Στόχος μας είναι να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο μάρκετιγκ» τόνισε ο Στέλιος Μπουτάρης πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ). Άλλωστε ο αρχικός στόχος του διαγωνισμού ήδη από την πρώτη διοργάνωση ήταν να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεκαοκτώ χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας την συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων απ΄ όλο τον κόσμο.
Μάλιστα η συμμετοχή και η αναγνώριση από όλους τους φορείς και οργανώσεις του κρασιού στην Ελλάδα, δίνουν μια άλλη βαρύτητα στον Διαγωνισμό, ο οποίος τελεί υπό την προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη Master of Wine. Η εμπειρία και μεγάλη γνώση του Κωνσταντίνου Λαζαράκη σχετικά με το κρασί σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να εκτοξεύσει την εικόνα του Διαγωνισμού και στο εξωτερικό. Όπως τόνισε και ο Γιάννης Βογιατζής, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) ο διαγωνισμός εντάσσεται «στην αρχιτεκτονική προώθησης του Ελληνικού κρασιού.»
O πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) Γιώργος Σκούρας υπογράμμισε τον υπερτοπικό χαρακτήρα του διαγωνισμού. Έδωσε, δε, τα εύσημα στην οργανωτική επιτροπή για την επιμονή της στον έλεγχο των πιστοποιήσεων ΠΟΠ – ΠΓΕ των κρασιών και τον αποκλεισμό όσων κάνουν λαθροχειρίες στις ετικέτες.
Το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από την συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, κριτικών γεύσης, Masters of Wine, sommeliers και δημοσιογράφων οίνου απ΄ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο. Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί από τους οργανωτές και σύντομα θα ανακοινωθεί η κριτική επιτροπή. Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
«To 2018 θα αποτελέσει μια χρονιά – σταθμό για τον «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», τον μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που οργανώνεται στην Ελλάδα» ανέφερε ο Γιάννης Αλμπάνης, Χημικός Διευθυντής της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος. Μάλιστα όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Ανθίδου υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος ο διαγωνισμός αυτός υπήρξε αφετηρία για πολλούς οινοποιούς.
Οι αλλαγές
Ο διαγωνισμός που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2018 και έπειτα από 18 χρόνια επιτυχούς διεξαγωγής, προβαίνει σε ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον κανονισμό του. Η πιο μεγάλη και ουσιαστική εξέλιξη είναι ότι ο διαγωνισμός βγαίνει εκτός OIV, γεγονός που επιφέρει αλλαγές τόσο στο τεχνικό μέρος όσο και στις διαδικασίες αξιολόγησης των κρασιών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών, στα πρότυπα των μοντέρνων διεθνών διαγωνισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες διαδικασίες ακολουθούν κι άλλοι διαγωνισμοί, π.χ. Decanter. Ο τελευταίος αποτελεί τον κορυφαίο στον κλάδο καθώς συγκεντρώνει περισσότερα από 100.000 δείγματα.
Τα αποστάγματα
Ένα από τα νέα δεδομένα που φέρνει ο διαγωνισμός είναι ότι στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει πλέον όλος ο κλάδος του ελληνικού κρασιού, με τις κλαδικές οργανώσεις (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλες τις περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας να έχουν ενεργή συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού. Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για να διαγωνιστούν επιτραπέζια κρασιά (χωρίς γεωγραφικές ενδείξεις ΠΓΕ και ΠΟΠ) αλλά και πειραματικά σκευάσματα που μένουν σε κελλάρια για δοκιμές. Παράλληλα δίνεται έμφαση στα αποστάγματα για τα οποία εκφράστηκε η ανάγκη ανάδειξής της ποιότητάς τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) Ν. Καλογιάννης «ο διαγωνισμός είναι μια καλή ευκαιρία για αναδείξουμε προϊόντα που δεν έχουν βρει την αρμόζουσα διείσδυση στη διεθνή αγορά, αλλά και στην Ελληνική όπου καταγράφεται ένα όργιο παρανομίας και ελληνοποιήσεων.»
Οι αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και στους όρους συμμετοχής έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον οινοποιείων που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν έως τώρα, ενώ αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των δειγμάτων που θα συμμετέχουν αυτή τη χρονιά. Περισσότερες από 700 ετικέτες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στον Διαγωνισμό, με το 15% περίπου αυτών να προέρχονται από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βραζιλία και Κίνα. Παρόλα αυτά, στόχος παραμένει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Η καταληκτική ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί για δηλώσεις συμμετοχής από πλευράς των οινοποιείων είναι η 16η Φεβρουαρίου 2018. Φέτος δε υπάρχει η προσδοκία για την κατάθεση περίπου 1000 δειγμάτων.
Αναλυτικές πληροφορίες για τον νέο κανονισμό και τον τρόπο συμμετοχής μπορεί να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.tiwc.gr. Τα ακριβή στοιχεία και οι διακρίσεις των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων θα κοινοποιηθούν μέσα από τις ιστοσελίδες www.tiwc.gr και www.winesofnorthgreece.gr (σε ελληνικά και αγγλικά). Η επίσημη ανακοίνωση των μεταλλίων και η απονομή των διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση απονομής το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης στα social media:
Facebook: @thessalonikiwinecompetition
Hashtags Διαγωνισμού: #tiwsc, #tiwsc18