Ο Ελληνικός τουρισμός αναμένει τις αποφάσεις για το Brexit

12/3/2019
Η ολοκλήρωση, εάν βέβαια κλείσει μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την σημερινή ψηφοφορία, του Brexit αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφορά του ελληνικού τουρισμού. Σημειώνεται ότι η Μ. Βρετανία είναι στο top 3 των αγορών για την Ελλάδα, ενώ πολλοί πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος αλλά και επενδυτές σε εξοχικές κατοικίες κτλ.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΑΔΔΕ κ. Γ. Πιτισιλής είχε περιγράψει αναλυτικά τις προκλήσεις για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα τελωνειακά θέματα που φέρνει το διαζύγιο ΕΕ- Μ. Βρετανίας.
«Ενδεικτικά, θα αναφέρω μόνο τα εξής» είχε τονίζει, «για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών». Είναι προφανές ότι οι πύλες εισόδου της χώρας αποτελούν ένα βασικό σημείο όπου θα γίνει ένα άτυπο crash test της συμφωνίας. Παράλληλα οι παράγοντες του τουρισμού αναμένουν να δουν εάν θα επηρεαστεί η κίνηση προς τη χώρας μας από την όλη εξέλιξη της εξόδου από την ΕΕ της Μ. Βρετανίας. Πάντως μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδεχόμενο δραστικής απομείωσης των εισερχόμενων τουριστών. Αυτό που απασχολεί όμως είναι το πώς θα εξελιχθεί η Βρετανική οικονομία στο φόντο της κρίσης της σχέση με την ΕΕ και πόσο αυτό θα φρενάρει τον εξερχόμενο τουρισμό από την Αλβιόνα.
Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν και στην αγορά καθώς το διμερές εμπόριο είναι ιδιαιτέρα αναπτυγμένο. Είναι ενδεικτικό ότι στα 5,4 δις. ευρώ ανήλθε το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2017- 2018 σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα Ιούνιο 2016 -2017. Η αξία των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα έφθασε τα 2,1 δις ευρώ και η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 3,3 δις ευρώ. Το 41,5% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ελλάδα αφορούσαν αγαθά και το 58,5% υπηρεσίες το 2018. Στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 - 2018 οι εισαγωγές Ηνωμένου Βασιλείου από την Ελλάδα αντιπροσώπευαν σε ποσοστό21,2 % αγαθά και το υπόλοιπο 78,8% υπηρεσίες και η συνολική του αξία διαμορφώθηκε σε 3,2 δις ευρώ.
Στο φόντο αυτό η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα Κέιτ Σμιθ έχει προβεί σε ένα μαραθώνιο επαφών με ετιαρίες και δημόσιων παρουσιών ώστε να καθησυχάσει την εγχώρια αγορά για τι ενδεχόμενες συνέπειες στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση με ιδιαίτερη βαρύτητα θα είναι η επίσημη ομιλήτρια στην εκδήλωση για το μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου που θα γίνει τις 16/3 στα Χανιά. Άλλωστε ο Εθνάρχης ήταν ο βασικός εμπνευστής μια μεγαλόπνοης σύμπλευσης με την τότε μεγάλη ναυτική δύναμη για τη στήριξη των μεγάλων εθνικών επιδιώξεων.

Πηγή: Reporter.gr