OBI: 26 δισεκατομμύρια ευρώ και έως 363,000 θέσεις στοιχίζουν στην ΕΕ τα «μαϊμού» προϊόντα

13/11/2015
Η κατασκευή και διάθεση παραποιημένων ρούχων, παπουτσιών και αξεσουάρ (όπως είναι οι γραβάτες, τα φουλάρια, οι ζώνες και τα γάντια) κοστίζει πάνω από 26 δις ευρώ κάθε χρόνο στις νόμιμες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια νέα μελέτη από το Γραφείο Εναρμόνισης στο Πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ), δείχνει ότι η πώληση των παραποιημένων ενδυμάτων, παπουτσιών και αξεσουάρ στην ΕΕ ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% των συνολικών πωλήσεων του τομέα σε όλη την ΕΕ των 28.
Αυτή η απώλεια εσόδων μεταφράζεται σε 363,000 χαμένες θέσεις εργασίας, αφού οι νόμιμοι κατασκευαστές και οι έμποροι κατασκευάζουν και πωλούν λιγότερο από ό,τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί αν δεν υπήρχε αντιγραφή, και ως εκ τούτου, απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους.
Η μελέτη, που κυκλοφόρησε μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Παραβάσεις των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας και είχε ανατεθεί στο ΓΕΕΑ, αξιολόγησε, επίσης, και την έμμεση επίδραση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων. Όταν λαμβάνονται υπόψη και οι παρεπόμενες επιπτώσεις στους προμηθευτές, φαίνεται πως οι νόμιμες επιχειρήσεις σε όλη την ΕΕ χάνουν 43.3 δισεκατομμύρια ευρώ των εσόδων τους από τις πωλήσεις λόγω της απομίμησης, με περίπου 518,000 χαμένες θέσεις εργασίας. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί και οι πωλητές των προϊόντων απομίμησης δεν πληρώνουν φόρους, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και ΦΠΑ, δε συλλέγονται πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ των κρατικών εσόδων σε όλη την ΕΕ των 28.
Ο Πρόεδρος του OHIM, AntónioCampinos, ανέφερε σχετικά: «Με την παρούσα Έκθεση μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η απομίμηση, καθώς και τις συνέπειες που αυτή προκαλεί στην απώλεια εσόδων και θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα των ενδυμάτων, των υποδημάτων και των αξεσουάρ. Αυτά τα αποτελέσματα δε θα βοηθήσουν μόνο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο καθήκον εργασία τους, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές ώστε να επιλέγουν προϊόντα μετά από καλύτερη πληροφόρηση».
Η παρούσα Έκθεση είναι μέρος μιας σειράς μελετών για τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η παραποίηση αγαθών σε ορισμένους τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ, η οποία θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες.

Στη Βρετανία: Το εμπόριο των παραποιημένων προϊόντων, όπως είναι τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ (όπως οι γραβάτες, τα φουλάρια και οι ζώνες) έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων των κατασκευαστών, των εμπόρων και των διανομέων, που φτάνει περίπου τα 2,6 δις λίρες (3,6 δις ευρώ) κάθε χρόνο και 40.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
Στη Γαλλία: Το εμπόριο των αντίστοιχων παραποιημένων προϊόντων, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων που φτάνει περίπου 3,5 δις ευρώ και πάνω από 25.000 χαμένες θέσεις εργασίας (36.000 θέσεις εάν προστεθούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στη Γερμανία, έχει ως αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων να φτάνει περίπου τα 3,5 δις ευρώ και πάνω από 40.000 χαμένες θέσεις εργασίας (πάνω από 52.000 θέσεις, εάν υπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στην Ιταλία: Το εμπόριο των παραποιημένων προϊόντων, όπως είναι τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ (όπως οι γραβάτες, τα φουλάρια και οι ζώνες) έχεις ως αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων να φτάνει 4,5 δις ευρώ και πάνω από 50,000 θέσεις εργασίας (80,000 θέσεις, εάν υπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις).
Στην Ισπανία: Με το εμπόριο αυτών των παραποιημένων προϊόντων, πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας χάνονται, σχεδόν το 14% της απασχόλησης στον τομέα αυτό.


Σχετικά με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ):

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) λειτουργεί από το 1988 και είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και την προστασία των δικαιωμάτων των βιομηχανικών σχεδίων. Σκοπός του ΟΒΙ είναι να συμβάλει στην τεχνολογική και βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στο χώρο της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η παροχή τεχνολογικής πληροφόρησης, από Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων, στους περισσότερους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. OOBI συνεργάζεται με άλλους ομοειδείς Οργανισμούς διεθνώς όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO)και το Γραφείο Εναρμόνισης Εσωτερικής Αγοράς (ΟΗΙΜ)για θέματα βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εποπτεύεται από το αρμόδιο Υπουργείο.