Οι ΗΠΑ "βλέπουν" ευκαιρίες τουριστικής συνεργασίας με τη Ελλάδα

16/4/2018
Περαιτέρω τόνωση του ανοδικού ρεύματος τουριστών από τις ΗΠΑ αναμένεται να δώσει η διοργάνωση του συνέδριου της Ένωσης Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων (ASTA) που πραγματοποιείται από χθες και μέχρι τις 17 Απριλίου στην Αθήνα. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγω ακόμη και για αύξηση έως 30% με αφορμή την προβολή που υπάρχει λόγω του συνεδρίου αλλά και των μηνυμάτων για την ασφάλεια του προορισμού «Ελλάδα» που εκπέμπουν αμερικανοί ιθύνοντες με πρώτο των εδώ αμερικανό Πρέσβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η ASTA επιλέγει την Αθήνα ως τόπο διεξαγωγής του ετήσιου συνεδρίου της και το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην υλοποίηση του στόχου που είναι να ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια το ένα εκατομμύριο οι Αμερικάνοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την τελευταία τριετία οι αφίξεις Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας εμφανίζουν αυξητική πορεία. Το 2015 ανέρχονταν σε 750,3 χιλιάδες, το 2016 αυξήθηκαν κατά 3,8% και έφτασαν τις 778,6 χιλιάδες, ενώ το 2017 εκτινάχθηκαν στις 864,9 χιλιάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 11,1%. Παράλληλα, οι εισπράξεις από τους Αμερικανούς τουρίστες ανήλθαν στα 880,5 εκατ. ευρώ το 2015, μειώθηκαν στα 769,4 εκατ. ευρώ το 2016, για να αυξηθούν και πάλι στα 803,1 εκατ. ευρώ το 2017. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μέση δαπάνη ανά Αμερικανό τουρίστα φτάνει τα 928,4 ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι του συνόλου των διεθνών αφίξεων στη χώρα μας, που ανέρχεται μόλις σε 521,1 ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2017.

Στο φόντο αυτό 350 και πλέον Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες έγιναν δεκτοί χθες σε ειδική εκδήλωση στο Ηρώδειο από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρο Τσιλίδη.

«Η Ελλάδα, υπό την κ. Κουντουρά, έχει εφαρμόσει νέες τουριστικές πολιτικές για την επέκταση της ταξιδιωτικής περιόδου, την προώθηση νέων θεματικών προϊόντων και τη δημιουργία νέων αγορών» ανέφερε ο κ, Τζ. Πάιατ, και πρόσθεσε ότι οι αμερικάνικες εταιρείες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Avis, αλλά και των ξενοδοχειακών αλυσίδων Marriott και Wyndham, που επεκτείνονται γρήγορα στην Ελλάδα, όπως είπε.

Ο κ. Πάιατ εξήρε, επίσης, εκφράστηκε θετικά για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των ελληνικών αεροδρομίων. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις από τις αμερικανικές εταιρείες ταξιδιωτικών υπηρεσιών και με την ευκαιρία αυτή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ ασφαλής και φιλόξενος προορισμός.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον προσεχή Σεπτέμβριο, και διαβίβασε την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εκπροσωπηθεί η χώρα τους με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από την πλευρά τα ανέφερε, χαρακτήρισε τη ανάληψη της διοργάνωσης του συνεδρίου της ASTA στην Ελλάδα ως μια στρατηγική επιλογή που στοχεύει στο να διοργανώνονται στη χώρα μας παγκόσμιου χαρακτήρα τουριστικές εκδηλώσεις. «Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για όλους τους ηγέτες της αγοράς, τους υπεύθυνους για τη χάραξη γνώμης και τους διαμορφωτές τάσεων να προωθήσουν όλες τις συναρπαστικές εμπειρίες που προσφέρει η Ελλάδα, αφού τις έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια» τόνισε η κ. Κουντουρά.Πηγή: reporter.gr