Οι παράλληλοι "βίοι" Αθήνας - Νέας Υόρκης λόγω Airbnb

31/1/2018
Η Νέα Υόρκη όπως και η Αθήνα βλέπει σπίτια να "εξαφανίζονται" από την αγορά αστικών μισθώσεων αλλά και να ανεβαίνουν τα ενοίκια συνακόλουθα λόγω της οικονομίας του διαμοιρασμού.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρουσιάζει τη σχέση της Airbnb και της αγοράς ενοικίων στη Νέα Υόρκη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2014 και Αυγούστου 2017, από το Πανεπιστήμιο McGill και δείχνει ότι η δραστηριότητα της Airbnb έχει βγάλει εκτός αγοράς 7.000-13.500 ενοικιαζόμενους χώρους.

Σύμφωνα με το CNBC, με αυτές τις περικοπές, η δραστηριότητα της Airbnb έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων, κατά 380 δολάρια για τον μέσο ενοικιαστή φέτος, ενώ η αύξηση για το Μανχάταν είναι πάνω από 700 δολάρια.

Η Airbnb έχει αμφισβητήσει τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, λέγοντας ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες δεν επικαιροποιούν την κατάσταση διαθεσιμότητας των ακινήτων.

Σύμφωνα με το νόμο της Νέας Υόρκης, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών είναι παράνομες σε κτίρια με τρεις ή περισσότερους ενοικιαζόμενους χώρους, εκτός και αν είναι παρών ο ιδιοκτήτης. Οι ενοικιάσεις δωματίων είναι επίσης παράνομες, αν δεν μένει και ο ιδιοκτήτης στον χώρο.