Οι τράπεζες ψάχνουν φερέγγυους επενδυτές στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία

12/6/2018
Σειρά νέων ξενοδοχείων ανοίγουν και φέτος τις πύλες τους για να υποδεχτούν τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών. Η παρατεταμένη άνοιξη του Ελληνικού τουρισμού που φέτος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμή όπως καταφαίνεται από τα στοιχεία, έχει φέρει αφενός την ολική επιστροφή των μεγάλων ξένων αλυσίδων στην Αθήνα που φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να φτάσει από τα 5 εκατ. τουρίστες στα 10 εκατ. αλλά και στην επέκταση ελληνικών αλυσίδων resort με εμπορικές συνέργιες με ξένους μεγάλους.

Ο ρόλος των τραπεζών

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος των τραπεζών στην επενδυτική αυτή ανάκαμψη που φέρνει αναβαθμίσεις στις υποδομές αλλά και νέες μονάδες.

Πλέον οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις κάνουλες ειδικά για τους καλούς επιχειρηματίες στον τουρισμό ενώ ενθαρρύνουν με διάφορες κινήσεις τους (δανειοδοτήσεις, πιέσεις σε παλαιούς μετόχους, εκποιήσεις) το ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων με ξενοδοχεία που έχουν.

Ενδεικτικά τα όσα ανέφερε πριν λίγες εβδομάδες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας. "Ο τουριστικός κλάδος αποτελεί επιχειρηματική επιλογή προτεραιότητας για την Τράπεζα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2017 εκταμιεύθηκαν δάνεια για ξενοδοχεία ύψους €240εκατ, ενώ το 2018 έχουν εκταμιευθεί ή βρίσκονται προς υλοποίηση δάνεια ύψους €310εκατ" σημείωσε και προσέθεσε: "Σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα €87εκατ. χορηγήσεων προς 1,000 μικρομεσαίους πελάτες, πάντοτε στον ξενοδοχειακό τομέα. Επιπλέον, τα €130εκατ. έφτασε η δανειοδότηση σε όλο το επιχειρηματικό δίκτυο που υποστηρίζει την τουριστική υποδομή της χώρας."

Επίσης αναφέρθηκε σε μελέτες για χρηματοδοτήσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων. " Μελετήσαμε σχέδια ανάπτυξης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, στην Αφάντου της Ρόδου, μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις όπως τα Ikos Resort και το Costa Ναυαρίνο, μείζονος σημασίας ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων, όπως το Athens Ledra, το Αστήρ Παλλάς και το Athens Hilton, την μετακίνηση του καζίνου της Πάρνηθας, ασφαλώς το μεγάλο έργο του Ελληνικού" τόνισε ο κ. Καραβίας και αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις δανείων που έχει κάνει η τράπεζα.

"Με μια σειρά από αναδιαρθρώσεις σημαντικών, αλλά προβληματικών, τουριστικών επιχειρήσεων, η Eurobank τολμώ να πω έθεσε το πρότυπο και τις προδιαγραφές για το πώς μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποβεί σε όφελος των εμπλεκομένων πλευρών, στο μετρό του δυνατού για την καθεμία, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως το Lakitira, με πλήρη εξόφληση όλων των δανειστών, το Kipriotis, ή το μικρότερο Mistral και αρκετά άλλα 5 δείχνουν ότι η αναγκαστικά δύσκολη και από τη φύση της δυσάρεστη διαδικασία της αναδιάρθρωσης μπορεί να γίνει με διαφάνεια, χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, με την εξεύρεση κατάλληλων επενδυτών και την δέσμευσή τους για αναβάθμιση του προϊόντος, και, τέλος, με διατήρηση η και με αύξηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει ή προχωράμε στην πώληση όλων των μεγάλων ξενοδοχείων που ήταν στο ενεργητικό μας (Καψής Ρόδος, King George, το ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ, στη Θες/νικη, Πρέβεζα Beach, το Ηλιος στην Αθηνών-Σουνίου). Περαιτέρω έχουμε ρυθμίσει επιτυχώς δάνεια ύψους €300 εκ., με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του τουριστικού κλάδου στη Eurobank, να αναμένεται να υποχωρήσει από το 40% στο τέλος του 2015, περίπου στο 27% εντός του έτους, μείωση σημαντικά υψηλότερη από ότι αυτή για το σύνολο των NPEs."

Πέρα από τη Eurobank και οι άλλες τράπεζες κινούνται ανάλογα στηρίζοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Έτσι, με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία τους επόμενους μήνες αναμένονται νέες αφίξεις:Πηγή: reporter.gr. ΣΕΤΕ