Ομοσπονδία Ξενοδόχων: «Εξωπραγματικά ποσά» καλούνται να καταβάλλουν στο βωμό του ΕΝΦΙΑ

11/9/2014
Μπορεί η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να έχει πάρει το δρόμο της , ωστόσο οι φωνές παραπόνων καλά κρατούν. Μετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που είδαν να ψαλιδίζονται οι πιθανότητες να εξαιρεθούν από το φόρο λόγω φτώχειας. αλλά και να τους επιβάλλεται ένας μειωμένος μεν σε σχέση με ό,τι αναμενόταν αλλά επιπλέον φόρος σε σχέση με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ήλθε η σειρά των μικρών ξενοδοχείων να σηκώσουν μπαντιέρα διαμαρτυρίας.
Έτσι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ο προέδρός της Γ.Ρέτσος (στη φωτογραφία) σε παραλληλία αντίστοιχων κινήσεων τόσο του προέδρου του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, όσο και του προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρέαδη, ζητεί με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, παράταση στην ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας διορθώσεων και τον επαναυπολογισμό του.
Στην επιστολή της η ΠΟΞ τονίζει την αδυναμία των ξενοδόχων να καταβάλλουν τα «εξωπραγματικά ποσά» από τον λάθος υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας επίσης ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων έχει καταλογισθεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος με βάση τις ρυθμίσεις του νόμου, δεν οφείλεται. Σαν αποτέλεσμα, το ποσό της πραγματικής οφειλής είναι πολύ μικρότερο από την πρώτη δόση, την οποία κλήθηκαν να καταβάλουν με βάση τα αρχικά εκκαθαριστικά.
Ωστόσο, αν δεν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στα εκκαθαριστικά που έχουν σταλεί, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου με βάση τον αρχικό εσφαλμένο υπολογισμό. Ετσι, σημειώνει η ΠΟΞ, όχι μόνο θα εξοφλήσουν μονομιάς το σύνολο της πραγματικής οφειλής τους, αλλά θα καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά (τα οποία οι περισσότερες αδυνατούν να καταβάλουν), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν και φορολογική ενημερότητα, ενώ είναι άγνωστο το πότε θα τους επιστραφούν τα χρήματα.
Επανεξέταση και ομοιόμορφος υπολογισμός του ΦΑΠ για τα καταλύματα
Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναδεικνύει επίσης την κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα είναι μικρής δυναμικότητας. Πρόκειται για μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά και στις οποίες προσφέρουν εργασία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ενώ τα έσοδά τους είναι μικρά.
Για το θέμα αυτό η ΠΟΞ ζητά από τον υπουργό Οικονομικών την επανεξέταση του υπολογισμού του ΦΑΠ και την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχειακών και ενοικιαζομένων δωματίων) ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του προσώπου που τις εκμεταλλεύεται. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Ομοσπονδία προτείνει να προβλεφθεί μια μεταβατική διάταξη, η οποία θα εξαιρεί από την επιβάρυνση με τον συμπληρωματικό ΦΑΠ για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών και τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ενοικιαζομένων δωματίων. Ετσι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο και την οικονομική δυνατότητα (η οποία θα προκύψει από την ελάφρυνση από το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ), να τροποποιήσουν ανάλογα τη νομική τους μορφή.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΣΕΤΕ «οι χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου, από το σύνολο των 13,5 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων του 2014, οι 700 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τομέα θα συνεισφέρουν μόλις το 1 δισ. Ευρώ. Τα υπόλοιπα προέρχοντα από τους μικρούς, των οποίο το βαλάντιο «καλοβλέπει» το υπουργείο Οικονομικών…
Γιώργος Αλεξάκης