Παρέμβαση Τσίπρα για τους φόρους στον τουρισμό ζητεί το ΞΕΕ

11/5/2015
Την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, με επιστολή του που απέστειλε την 8η Μαΐου 2015, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή των υπό συζήτηση νέων, επαχθών φορολογικών επιβαρύνσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενδεχόμενο, που όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο, θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για τον τουρισμό και την εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, τα οποία επικαλείται στην επιστολή του το Επιμελητήριο, τόσο μια ενδεχόμενη επιβολή φόρου στις παρεχόμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά, όσο και η συζητούμενη οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ, υπονομεύουν ευθέως, όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος υπογραμμίζει ότι, καθώς η τιμή διάθεσης του τουριστικού προϊόντος είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον, οποιαδήποτε αύξηση στην τελική τιμή του επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την τουριστική ζήτηση της χώρας μας. Επιπλέον, οι επαπειλούμενες περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιφέρουν καίριο πλήγμα στη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, οδηγώντας ένα σημαντικό ποσοστό αυτών σε πλήρη οικονομική κατάρρευση.
Με την ιδιότητά του, δε, ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, το Επιμελητήριο προτείνει σχετικά τη λήψη άμεσης μέριμνας για την άρση των πάσης φύσεως γραφειοκρατικών και άλλων αγκυλώσεων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της φιλοξενίας, τον εξορθολογισμό των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α.) που επιβαρύνουν τα ελληνικά καταλύματα, όπως και την άμεση αποκατάσταση του πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού, το οποίο έχει καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια από την ασύδοτη γιγάντωση μιας παράλληλης, «σκιώδους» οικονομίας παράνομων μισθώσεων, η οποία -μεταξύ άλλων- αποστερεί σε ετήσια βάση έσοδα άνω των 2 δις ευρώ από την εθνική οικονομία και πόρους ύψους πλέον των 500 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία.