Πρότυπο για τη Νάουσα το γερμανικό Άαρ

8/12/2014
Στο πλαίσιο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νάουσα, Έλληνες και Γερμανοί οινοποιοί επεξεργάστηκαν προτάσεις αξιοποίησης της Νάουσας ως πόλου έλξης οινοτουρισμού.

Το κρασί αποτελεί ένα από τα από τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην ελληνική γη και ένα από τα βασικότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Ο μεγάλος αριθμός μικροπεριοχών στην ελληνική επικράτεια με το ιδιαίτερο οικοσύστημά τους, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την παραγωγή και εξαγωγή ποιοτικών κρασιών. Τον τελευταίο χρόνο όμως, σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστιστικής Αρχής τα οποία επεξεργάστηκε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, παρατηρήθηκε αισθητή πτώση στις εξαγωγές κρασιού προς τις χώρες της ΕΕ, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.
Πως θα μπορούσε λοιπόν να ενισχυθεί η θέση του ελληνικού κρασιού στην ευρωπαϊκή αγορά και να κερδίσει το χαμένο έδαφος;

Νάουσα και Ahr- δύο περιοχές με πολλές ομοιότητες

Η περιφέρεια του Ahr στη Ρηνανία της Γερμανίας, αποτελεί ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ανάπτυξης μιας περιοχής παραγωγής κρασιού, η οποία εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τα τοπικά της πλεονεκτήματα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στο πλαίσιο ενός ελληνογερμανικού φόρουμ οινοποιών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Νάουσας, οινολόγοι και οινοποιοί της περιοχής μοιράστηκαν με τους έλληνες συναδέλφους τους τις εμπειρίες τους και επεξεργάστηκαν προτάσεις για παρόμοια ανάπτυξη της περιοχής. Τα κλειδιά της επιτυχίας; Ομαδικότητα και εξωστρέφεια.
«Αντιλήφθηκαν ότι είναι ‘μικρά ψάρια' μπροστά στον ανταγωνισμό κι έτσι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να μπορέσουν να υπερβούν τα στενά όρια της περιοχής τους. Εκμεταλλεύτηκαν τα δυνατά σημεία της περιοχής, όπως το πράσινο και την παράδοση και τα συνδύασαν σε ένα ελκυστικό ταξιδιωτικό πακέτο με μεγάλη επιτυχία, παρόλο η που η ποιότητα του κρασιού τους δεν είναι και η καλύτερη», δήλωσε στη Deutsche Welle η Μαρία Βασιλειάδου, υπεύθυνη για την οργάνωση της εκδήλωσης από την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Η περιοχή της Νάουσας έχει μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή οίνου με ναυαρχίδα της τα κρασιά από την ποικιλία ξινόμαυρο, τα οποία αποτελούν, όπως λέγεται, τον «χρυσό» της περιοχής. Το ζωηρό ενδιαφέρον για την προώθηση της εξαγωγής τους στη Γερμανία και οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για τη σύνδεση της οινοπαραγωγής με τον τουρισμό και πιο συγκεκριμένα, με τον περιπατητικό και χιονοδρομικό τουρισμό, φαίνεται πως δείχνουν το δρόμο.



Προβλημάτισε η χαμηλή συμμετοχή

Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε κατά τις εργασίες του φόρουμ, δεν έλειψαν και φαινόμενα μιας παράξενης αδιαφορίας. Στο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών οινοποιών, η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς δεν ήταν η αναμενόμενη. Σύμφωνα με την Μ. Βασιλειάδου, η απουσία εκπροσώπου από τον τοπικό συνεταιρισμό προκάλεσε αρνητική εντύπωση και ερωτηματικά:
«Δυστυχώς ακόμη επικρατεί μια διστακτικότητα για το πώς θα ξεκινήσει κάτι, οι παραγωγοί περιμένουν πάντα κάτι από τη δημοτική αρχή και τους κυβερνητικούς φορείς, χωρίς να αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία.»
Αυτό επισημάνθηκε και από το δήμαρχο Νάουσας, Νίκο Κουτσογιάννη: «Ο Δήμος θέλει, το θέμα είναι να θέλουν και όλοι οι υπόλοιποι. Δεν αρκεί να θέλει το άλογο να τρέξει και να μην έχει δρόμο…»

Έμπρακτη συνεργασία με όπλο το συντονισμό

Οι συμμετέχοντες δε θέλησαν να περιοριστούν στα ευχολόγια. Έπειτα από κοινή ανάλυση των συμπερασμάτων, συμφώνησαν να προχωρήσουν έμπρακτα στη δημιουργία δικτύου επαφών για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όπως τόνισε ο Μάρτιν Σνάιντερ, εκπρόσωπος της γερμανικής αποστολής:
«Η εξαιρετική ποιότητα του κρασιού σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τα έντονα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής συνιστούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό που μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες να καταστήσει την Νάουσα έναν ελκυστικό οινοτουριστικό προορισμό. Πιστεύω πως δεν είναι πρόβλημα συνείδησης, αλλά συντονισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης της περιοχής.»

DW