Σε τροχιά ανόδου του γιώτιγκ φέτος - Αγωνιά ο κλάδος για το μέλλον της Μαρίνας Αλλίμου

14/4/2018
Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο κλάδος του γιώτιγκ για την πορεία της φετινής χρονιάς όπως τονίστηκε χθες στο Πρώτο Φεστιβάλ Yachting - Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη μαρίνα Αλίμου Αττικής, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ [Μονίμου] Πληρώματος - ΣΙΤΕΣΑΠ και τη MACT MEDIA Group.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις σκαφών αναμένεται διψήφια αύξηση του κύκλου εργασιών με τη σεζόν να εκτείνεται στο εξάμηνο. «Πάμε φουλ μέχρι τον Οκτώβριο από τώρα. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα δυσκολεύεται κανείς να βρει σκάφος ειδικά στο τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου» ανέφερε στο Reporter.gr ιδιοκτήτης εταιρίας σκαφών αναψυχής.

«Θα έχουμε γόνιμη και παραγωγική χρονιά στον τουρισμό. Αυτό λόγω δουλειές που γίνεται και λόγω του αισθήματος ασφάλειας που νοιώθουν οι επισκέπτες της χώρας» σημείωσε ο Υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής που εγκαινίασε το Φεστιβάλ.

Η όλη εκδήλωση εντάσσεται στην στρατηγική του ΣΙΤΕΣΑΠ να αναδείξει τον θαλάσσιο τουρισμό και τη σημασία του για την εθνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι στη Μαρίνα Αλίμου δραστηριοποιούνται περίπου 750 εταιρίες, κυρίως ΜμΕ και κάνουν τζίρο χωρίς το ΦΠΑ που φτάνει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα «πυροδοτούν» την οικονομική δραστηριότητα σε άλλα 50 παράπλευρα επαγγέλματα.

Στο φόντο αυτό ο ΣΙΤΕΣΑΠ ζητεί να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας ο επαγγελματικός της χαρακτήρας, διαφορετικά ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό την ώρα που ρπσφέρει εργασία μόνο στην εν λόγω Μαρίνα σε 5.000 έτομα. Γιαυτό και μέλη του Συνδέσμου έχουν συστήσει μια κοινωνική συνεταιρική επιχείρηση που έχει καταθέσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Μαρίνας Αλίμου στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως ο ΥEN Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πλευρά του, μιλώντας στην τελετή των εγ-καινίων του φεστιβάλ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε λίγες μέρες θα συναντηθεί με τον ΣΙΤΕΣΑΠ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει μια λύση στο θέμα της μαρίνας.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον κλάδο για άλλη μια φορά υπογράμμισε ότι το φαινόμενο με τις αυξημένες ναυλώσεις ελληνικών σκαφών, καθώς το φαινόμενο των παράνομων ναυλώσεων αντιμετωπίζε-ται με αποφασιστικότητα.

Το Πρώτο Φεστιβάλ Yachting - Γιορτή Θαλάσσιου Τουρισμού στη μαρίνα Αλίμου Αττικής ξε- κίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Απριλίου 2018, με κύριο σκοπό, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να γνωρίσουν από κοντά τη μοναδικότητα της απόλαυσης των ελληνικών θαλασσών μέσα από ένα -κυρίως- μικρότερο ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο σκάφος, που μπορούν είτε οι ίδιοι να κυβερνήσουν (με κατάλληλες γνώσεις και εκπαίδευση) είτε να χαρούν με τη βοή- θεια και την υποστήριξη επαγγελματιών. Ο κλάδος των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών -Yachting- διαμορφώνει ένα ει- δικό τουριστικό προϊόν που συνδυάζεται με τα ελληνικά νησιά και τα παράλια και παρέχει τουριστικές υπηρεσίες που συνεισφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομικές εισροές στις νησιώτικες και παράκτιες οικονομίες.

Πηγή: Reporter.gr