ΣΕΤΕ: Στρατηγική ποιότητας στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν στην έκθεση ΙΤΒ

10/3/2018
Την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού τουρισμού έθεσε ως κεντρικό στόχο κατά την παρουσία του στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος και η διοίκηση του Συνδέσμου. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το ότι το κλίμα απόλυτης αισιοδοξίας για την πορεία των αφίξεων στην Ελλάδα το 2018 είναι διάχυτο ο ίδιος επέλεξε να αναδείξει τα θέματα της βιωσιμότητας του Ελληνικού προϊόντος αλλά και της ανάγκης διαχείρισης των προβλημάτων που προκαλεί η υπερ - ανάπτυξη του κλάδου μιλώντας στην κάμερα του CBNBC. «Η Ελλάδα έχει πολύ θετικές προοπτικές για το 2018» τόνισε και υπογράμμισε ότι «η στρατηγική του ΣΕΤΕ έχει να συμπεριλαμβάνει την βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας αλλά και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος με ανάδειξη του πολιτισμού και της γαστρονομίας.»
Πάντως συνολικά μέσα από τις συναντήσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΙΤΒ καταγράφεται μια ανοδική τάση του Ελληνικού τουρισμού στη Γερμανική αγορά που είναι και η καλύτερη για τον κλάδο. Ελέω και της TUI και Fraport η χώρα κατακτά τις προτιμήσεις των Γερμανών, που πάντα επέλεγαν τη χώρα για το κλίμα και το αίσθημα φιλοξενίας.
Πέρα βέβαια από τα νούμερα υπάρχει το θέμα της υπεραξίας του τουριστικού προϊόντος που ο ΣΕΤΕ έχει βάλει ως κεντρικό στόχο με την νέα στρατηγική του. Γιαυτό εσχάτως επιμένει ακόμη και σε fora όπου το κλίμα είναι άκρως θετικό για τη χώρα να μιλά για την ποιοτική παράμετρο.
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγόντων που μετέχουν στην έκθεση ΙΤΒ το 2018 προβλέπεται ευοίωνο την ώρα που το 2017 καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ 3,7 εκατομμύρια αφίξεων Γερμανών στην χώρα μας με άνοδο 18,1%. Μάλιστα γίνεται λόγος για διψήφια ποσοστά αύξησης την τρέχουσα χρονιά.
Η TUI επενδύει στην Ελλάδα
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο αυτό καθώς ο μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στον κόσμο η TUI έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα τη χώρα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξαγορά στον πλειστηριασμό που έκανε η Eurobank του συγκροτήματος Lakitira της Κω από τον ξενοδοχειακό όμιλο Atlantica του Νικολή Νικολαΐδη, ενός στρατηγικού εταίρου της TUI.


Σημειώνεται ότι ο όμιλος TUI ελέγχει ήδη 10.500 δωμάτια στην Ελλάδα, με 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 8.500 δωματίων και συνεργασίες σε 2.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επίσης σχεδιάζει τη δημιουργία 10 νέων μονάδων τεσσάρων και πέντε αστέρων με κορυφή την επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ στη νότια Κρήτη για τη δημιουργία ενός νέου Robinson Club.

Στο φόντο αυτό η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου TUI Φρίντριχ Γιούνσεν και τον Τόμας Έλμπεργκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής,και συζήτησαν τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου της Thomas Cook Πέτερ Φάνκχόιζερ, με τους επικεφαλής της JET2 , καθώς επίσης και με ηγετικά στελέχη των Alltours, Der Touristik, FTI, SchauinslandReisen, Studiosus Reisen, και των αεροπορικών εταιρειών Condor και Germania Airlines.

Στο σύνολο των 20 και πλέον συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην ΙΤΒ, συμμετείχαν επίσης η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ κα Αγγελική Χονδροματίδου, ο Διευθυντής Έρευνας Αγοράς και Διαφήμισης του ΕΟΤ κ. Πέτρος Σαγάνας και η Προϊσταμένη του ΕΟΤ Γερμανίας κα Βίκυ Στρούμπου.