Σημάδια κάμψης στα ξενοδοχεία της Αθήνας την εορταστική περίοδο

7/2/2019
Ανοδικά κινήθηκε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Αθηνών και τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση 6,5%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. To σύνολο των επιβατών για το μήνα αυτό, ανήλθε στα 1,28 εκατ. Αν και οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν μικρή πτώση της τάξης του 3,2%, λόγω της μειωμένης προσφοράς θέσεων στις πτήσεις εσωτερικού, οι διεθνείς επιβάτες συνέχισαν τη δυναμική άνοδό τους κατά 12% διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήταν ανοδικές κάτι που υποδηλώνει τις εξελίξεις στην οικονομία της φιλοξενίας το επόμενο διάστημα με την κατίσχυση του Airbnb.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο bluebirds.gr η εικόνα των ξενοδοχείων της Αθήνας την αρχή του έτους, περίοδο που συμπεριλαμβάνει την εορταστική περίοδο δεν ήταν ικανοποιητική. Όπως αναφέρεται η πτώση σε σχέση με πέρυσι ήταν εμφανής παρά την προσπάθεια πολλών ξενοδοχείων να προσελκύσουν επισκέπτες με γενναίες προσφορές τιμών ήδη μετά το Νοέμβριο και μετά το τέλος του Κλασικού Μαραθωνίου, που αποτελεί και το ορόσημο μια άτυπης λήξης της θερινής σεζόν για την Αθήνα.
Εκτιμάται δε ότι οι γιορτές είναι συνολικό πρόκριμα για τη χρονιά καθώς αναμένεται μια φυσιολογική κόπωση στα έσοδα, έστω και μικρή. Ως κύρια αιτία προβάλλεται η πληθώρα προσφοράς δωματίων κύρια όμως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως κατέδειξε και η έρευνα του ΞΕΕ. Άλλωστε οι αφίξεις στην Αθήνα δε μειώνονται αλλά αντίθετα όπως φαίνεται από τα δεδομένα του ΔΑΑ ανεβαίνουν.
Για τα καταλύματα εκτός Αθήνας και εν αναμονή των εκθέσεων σε Βερολίνο και Μόσχα η κατάσταση είναι δυσμενέστερη. Ήδη οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για μείωση των προβλεπόμενων εσόδων, φέτος, λόγω κυρίως των πολλών προσφορών που γίνονται σε pre- booking. Ο φόβος της επαναφοράς των ανταγωνιστικών προορισμών φέρνει πολλούς επιχειρηματίες σε δίλημμα. «Τιμή ή πληρότητα» είναι το ερώτημα που προς στιγμή οδηγεί ακόμα και σε εκπτώσεις έως και 20% σε σχέση με τις περυσινές τιμές. Πάντως ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς και δύσκολος καθώς και πολιτικές εξελίξεις, οικονομική πορεία ευρωζώνης και διεθνείς κινήσεις θα συντελέσουν κι αυτά στην τελική διαμόρφωση της εικόνας.

Γιώργος Αλεξάκης