Σκουριές και τουρισμός: Δίλημμα ανάπτυξης για τη Χαλκιδική;

12/9/2017
Μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η υπόθεση των Σκουριών και της Ελληνικός Χρυσός λόγω της απόφασης της τελευταίας να αναστείλει τις επενδύσεις της στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Πέρα από τα όποια πολιτικά ή νομικά θέματα ένα κεντρικό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν όλοι οι ιθύνοντες. Επηρεάζεται και πόσο από την επένδυση η τουριστική βιομηχανία της ευρύτερης περιοχής που είναι και από τις πλέον αναπτυσσόμενες;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που επικαλείται η εταιρία, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Από τη μεριά της η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΝ σε δηλώσεις του τονίζουν ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό των κοιτασμάτων χρυσού της περιοχής θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρότατες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, αλλά και στάνταρντ ασφάλειας.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του Bluebirds.gr το θέμα της αειφορίας της τουριστικής βιομηχανίας είναι βασικό στον προβληματισμό τόσο της κυβέρνησης όσο και των τουριστικών παραγόντων. Οι τελευταίοι, που έχουν κι άμεσο συμφέρον, όπως πληροφορείται το Bluebirds.gr, είχαν έλθει σε επαφή με τους εμπλεκόμενους και έχουν ζητήσει συγκεκριμένες διασφαλίσεις. Κάποιες από αυτές, όπως αναφέρεται, ικανοποιήθηκαν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κλάδος του τουρισμού παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα θέλοντας να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, ούτε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση. Άλλωστε το θέμα των αδειοδοτήσεων και της χωροταξίας είναι ένα ζήτημα που αφορά οριζόντια κάθε οικονομική δραστηριότητα και η όποια τοποθέτηση μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ.
Πάντως στην κυβέρνηση αναδεικνύουν την τουριστική διάσταση της υπόθεσης. Όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές «υπέρ της επένδυσης συντάσσονται τα χωριά που παραδοσιακά ασχολούνταν με τη μεταλλευτική δραστηριότητα (Στρατώνι, Μαδεμοχώρια) αλλά και τα σωματεία των εργαζομένων που βρίσκονται σε απόλυτη ταύτιση με την ΕΧ. Κατά της επένδυσης τάσσονται τα παραλιακά χωριά (Ιερισσός) και πληθυσμοί που απασχολούνται με την τουριστική δραστηριότητα. Ωστόσο το πλαίσιο συμμαχιών και αντιθέσεων είναι αρκετά πιο πολύπλοκο.»
Γιαυτό τονίζεται ότι το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει σε Διαιτησία με την ΕΧ εκτιμώντας ότι είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρία. «Η επιλογή της θεσμικής οδού είναι ένας δρόμος που επιλέχθηκε εξαρχής και ακολουθείται με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Η Διαιτητική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Βασική θέση του ΥΠΕΝ είναι η τήρηση του τρίπολου «Νομιμότητα – Δημόσιο Συμφέρον – Προστασία του περιβάλλοντος».
Σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση είναι ένα θεσμικό crash test, αλλά και ένα πείραμα για το κατά πόσο διαφορετικοί τομείς μπορεί να συνυπάρξουν. Οι εξορύξεις και ο τουρισμός, πάντως, σε πολλές περιοχές πάνε μαζί (βλ. Μήλος). Το θέμα είναι αν και ο χρυσός με το χρυσοφόρο τουρισμό τα καταφέρουν.

Γιώργος Αλεξάκης