Στη Βουλή για δεύτερη φορά το θέμα με τις αυθαιρεσίες στις παραλίες

4/7/2018
Ερώτηση για την κατάσταση στις ελληνικές παραλίες, όπου επιχειρηματίες επεκτείνουν αυθαίρετα το χώρο που τους έχει παραχωρηθεί και αποστερούν -ακόμα και με κατασκευές- τους πολίτες από το δημόσιο χώρο, κατέθεσε για δεύτερη φορά στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών ο Νίκος Ξυδάκης, βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 40 ακόμα βουλευτές του κόμματος.

Η πρώτη σχετική ερώτηση είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 29 Ιανουαρίου 2018, με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο. Εκτός από τις παραπάνω αυθαιρεσίες, είχε επισημανθεί τότε η παροιμιώδης ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας των καταπατητών, αφού η επιβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα. Γνωρίζει αντίθετα, ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις παρανομίες, θα αποκομίσει πολλαπλάσιο όφελος. Ούτε φυσικά ένας έλεγχος κατόπιν εορτής θεραπεύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη για τη στέρηση του συνταγματικού δικαιώματός του να απολαύσει τη δημόσια παραλία.

Για τους λόγους αυτούς ο Νίκος Ξυδάκης είχε ζητήσει ταχεία νομοθέτηση αλλά κυρίως άμεσες ουσιαστικές ενέργειες, που δεν απαιτούν νομοθέτηση. Ενδεικτικά:
(α) Ανάρτηση σκαριφήματος ψηφιακά στην ιστοσελίδα του δήμου και σε πινακίδα επί τόπου, δηλ. στην παραλία, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τα όρια του παραχωρούμενου χώρου και να μπορεί να προστατευθεί, καλώντας τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.
(β) Ανάρτηση / γνωστοποίηση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας, με τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας (σταθερό / κινητό).
(γ) Ενεργοποίηση αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου εγκαίρως, ήδη από το μήνα Μάιο.
(δ) Θέσπιση ανώτατου ποσοστού επί της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί συνολικά προς εκμετάλλευση, όχι μεγαλύτερο του 30% της έκτασης της παραλίας, που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με το «καλύτερο» τμήμα της. Τονίζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με το προβλεπόμενο 50% της παραχωρούμενης έκτασης που υποτίθεται ότι πρέπει να μένει ελεύθερο, ρύθμιση η οποία στην πράξη δεν έχει καμία σημασία και πρακτική εφαρμογή, αφού εκ των πραγμάτων οι πολίτες αδυνατούν να διεκδικήσουν το χώρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες.
(ε) Εξέταση της νομικής δυνατότητας η αυθαίρετη κατάληψη παραλίας να χαρακτηρίζεται αυτόφωρη παράβαση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Νίκος Ξυδάκης στην ερώτησή του, διεκδικούσε πάντα, μαζί με πολίτες και αυτοδιοικητικούς, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σήμερα βλέπουμε στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα να σηκώνονται φράχτες κατά τρόπο ακραίο και εξοργιστικό, που πέραν των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, απομειώνουν το τουριστικό της προϊόν και είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία.