Στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών αποφασίζει για την είσοδο της MINOAN στα Χανιά

4/7/2018
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση για τη σύγκληση του ΣΑΣ μοναδικό θέμα θα είναι η «Ετήσια δήλωση δρομολόγησης Ε/Γ-Ο/Γ Μύκονος Παλάς Ν.Π. 12554 στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά από 26-06-2018».
Σημειώνεται ότι σε σήριαλ έχει εξελιχθεί η δρομολόγηση του πλοίου «Mykonos Palace» των Μινωικών Γραμμών στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά.
Μετά τη φημολογία στον Πειραιά ότι η δρομολόγηση θα γίνει με άδεια που θα δώσει ο υπουργός, άρα σε χρόνους εξπρές ήλθε, δήλωση του Π. Κουρουμπλή σε συνέντευξη τύπου στις 20 Ιουνίου, όπου τόνισε ότι το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών θα αποφανθεί σχετικά. «Δεν μπορούμε να βάλουμε νέες γραμμές χωρίς την απόφαση του ΣΑΣ, το οποίο θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει. Θεωρούμε, πάντως, ότι όσες περισσότερες γραμμές μπαίνουν στο Αιγαίο τόσο βελτιώνεται η μεταφορά εμπορευμάτων και η διακίνηση επιβατών», επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.
Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τα νέα ναυτιλιακά καύσιμα υπήρξαν αναφορές σε δημοσιογραφικούς κύκλους του Υπουργού Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή όπου τονιζόταν η ανάγκη άρσης μονοπωλίων σε γραμμές, κάτι που είχε θεωρηθεί ότι παρέπεμπε σε αδειοδότηση του νέου πλοίου από τον υπουργό.
Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία ο υπουργός μπορεί να δώσει έγκριση χωρίς τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συγκεκριμένη γραμμή, όπου η ΑΝΕΚ με την κοινοπραξία με την Attica εκτελεί σήμερα τα δρομολόγια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις γα την τοποθέτηση νέου πλοίου. Η αντίδραση εστιάζεται στο γεγονός ότι το νέο πλοίο μπαίνει εν μέσω θέρους και ζητούν να μπει το πλοίο στα δρομολόγια με καθεστώς ετήσιας δρομολόγησης μετά το πέρας της σεζόν.
Τι λένε οι εταιρίες;
Επίσης η κοινοπραξία ΑΝΕΚ- Attica εκτιμά ότι δεν υπάρχουν συγκοινωνιακές ανάγκες που να δικαιολογούν μία εκπρόθεσμη δρομολόγηση μέσα στον Ιούλιο, καθώς ήδη έχουν προγραμματιστεί όπως κάθε χρόνο διπλά δρομολόγια. Επίσης, θεωρείται ότι εν μέσω θέρους δημιουργείται αναστάτωση.
Από την πλευρά τους οι Μινωικές που προσπαθούν να τοποθετηθούν στο νέο τοπίο στο Αιγαίο μετά την εξαγορά της HSW από την Attica με είσοδο σε δυναμικές γραμμές αναφέρουν ότι στην άλλη μεγάλη αγορά της Κρήτης το Ηράκλειο ο ανταγωνισμός είναι έντονος με άδειες δρομολόγησης σε 11 πλοία, από διάφορες εταιρίες.
Πάντως οι εκτιμήσεις για τη γνωμοδότηση του ΣΑΣ διίστανται και δεν αποκλείεται μια Σολομώντειος λύση, δηλαδή άδεια δρομολόγησης με …. λίγη καθυστέρηση, κατά το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι και πέρυσι υπήρξε ΣΑΣ τον Αύγουστο για το θέμα των χρονοθυρίδων της Ραφήνας, όπου κι εκεί η ένταση έφτασε στο κατακόρυφο, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να ανοίξει εντάσεις και στο μέτωπο αυτό. Εάν δοθεί πράσινο φώς στις Μινωικές, η Golden star Ferries που και αυτή είχε ζητήσει εκπρόθεσμη δρομολόγηση για Κυκλάδες από Πειραιά ταχυπλόων και είχε ουσιαστικά λάβει αντι – οικονομική χρονοθυρίδα αναμένεται να αντιδράσει φραστικά.

Πηγή: Reporter.gr