Τι λέει ο Γιάννης Στουρνάρας για το τουριστικό ράλλυ της Ελλάδας;

5/6/2018
Τη συμβολή του τουρισμού στο γύρισμα σελίδας της χώρας αναδεικνύει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. έτσι σημειώνει τα εξής στις σχετικές ερωτήσεις:

Ποια είναι η κινητήρια δύναμη αυτής της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης;

Από την πλευρά της ζήτησης, είναι κυρίως οι επενδύσεις αλλά και οι εξαγωγές. Από την πλευρά της προσφοράς, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο τουρισμός, η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζουν πλέον καλές επιδόσεις. Το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό και η οικονομία λειτουργεί σε επίπεδο αρκετά κάτω από τις παραγωγικές της δυνατότητες υποδηλώνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φθάσουμε σε συνθήκες στενότητας παραγωγικού δυναμικού ή πλήρους απασχόλησης. Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται επί σειρά ετών με ρυθμούς ταχύτερους από την υποκείμενη τάση. Για να συμβεί όμως αυτό, η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί αμείωτη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης.

Πώς εξηγείται η επιστροφή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού;

Έχουμε γίνει πιο ανταγωνιστικοί στον τουρισμό. Η ποιότητα έχει βελτιωθεί. Ο ξενοδοχειακός τομέας γνωρίζει άνθηση. Πολλά ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών έχουν κατασκευαστεί ανά την Ελλάδα και ιδίως στην Αθήνα. Βέβαια, και η ανταγωνιστικότητα έχει ενισχυθεί, επειδή έχουν μειωθεί οι τιμές, τόσο λόγω των μεταρρυθμίσεων όσο και λόγω της κρίσης, η οποία έχει συγκρατήσει μισθούς και τιμές σε χαμηλά επίπεδα.