Τι υποστηρίζει η ΠΟΞ για τους ελέγχους της ΑΑΔΕ;

10/9/2018
Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι φορολογικά σύννομη και παρά την υπερφορλόγηση προσπαθεί με απόλυτη προσήλωση στους κανόνες να επιβιώσει. Κι αυτό την ώρα που ο διεθνής περίγυρος είναι πολύ πιο ανταγωνιστικός, με χαμηλότερους συντελεστές και μειωμένες επιβαρύνσεις σε σειρά φόρων όπως ο ΦΠΑ, οι ΕΦΚ κτλ..

Αυτό αναφέρει μιλώντας στο Reporter.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος στο φόντο των πρόσφατων αναφορών στον τύπο,; για περιπτώσεις φοροδιαφυγής ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που όπως τονίζει δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

Όπως αναφέρει,, ακόμη αν παρει κανείς ως βάση τα δημοσιεύματα, καταφαίνεται ότι μόλις το 0,23% των Ελληνικών ξενοδοχείων έχει να καταγράψει παράβαση και περίπτωση φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9.730 ξενοδοχεία και όπως καταγράφηκε στα ΜΜΕ διαπιστώθηκε σε περίπου 40 επιχειρήσεις παράβαση..

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει ότι είναι πολύ θετικό που η ΑΑΔΕ πλέον με συστηματικό τρόπο βάζει στο «κάδρο» των ελέγχων την οικονομία διαμοιρασμού, όπου και οι μεγάλες περιπτώσεις απόκρυψης φορολογικών εσόδων. «Επιτέλους η φορολογική διοίκηση στρέφει το βλέμμα της εκεί που πρέπει» τονίζει με νόημα κα υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι σταθερά υπέρ των ελέγχων. «Συνδράμουμε με κάθε τρόπο το έργο της ΑΑΔΕ και γιαυτό άλλωστε έχουμε μια σταθερή και συνεχή συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση» αναφέρει ο κ. Τάσιος.Ερωτήματα για τη μέθοδο
Πάντως παράγοντες της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο τρόπος διερεύνησης πιθανόν παραβάσεων μέσω διασταύρωσης των στοιχείων από πλταφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων είναι ο ορθός. «Ο έλεγχος των βιβλίων και όχι μια πιθανή εκτίμηση εσόδων με βάση τις προτεινόμενες κάθε μέρα τιμές σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων δωματίων είναι ο πλέον ενδεδειγμένος» αναφέρουν στελέχη της αγοράς που συμπληρώνουν ότι «αν πάρει κανείς ως βάση τα στοιχεία των πλατφορμών εύκολα φτάνει σε αποκλίσεις».

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος σε τουριστικά καταλύματα πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο στόχευσης που βασίστηκε στα στοιχεία του συστήματος VIES κατά τις χρήσεις 2015 και 2016 και συγκεκριμένα στις προμήθειες που χρέωσε γνωστή πλατφόρμα κράτησης δωματίων σε ελληνικές επιχειρήσεις - καταλύματα για τις κρατήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας.

Ακόμη όμως κι έτσι, όπως αναφέρεται, διαπιστώθηκε ότι από 17.000 επιχειρήσεις – τουριστικά καταλύματα σε όλους τους νομούς της χώρας όπου έγινε έλεγχος, μόλις σε περίπου 90 επιχειρήσεις προέκυψαν διαφορές ακαθαρίστων εσόδων άνω των 50.000 ευρώ και δρομολογήθηκαν για επιτόπιο έλεγχο από την ΑΑΔΕ.

Πηγή: Reporter.gr