Το άνοιγμα της σεζόν φέρνει μπαράζ ελέγχων από την ΑΑΔΕ

22/2/2018
Τους στοχευμένους ελέγχους που σχεδιάζει να κάνει η ΑΑΔΕ, ειδικά στον τουριστικό κλάδο, καταγράφει στο Επιχειρησιακό της Σχέδιο για το 2018, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Στο σχεδιασμό που έχει ήδη να εφαρμόζεται προβλέπεται να γίνουν έλεγχοι σε επιχειρηματικές μονάδες όπου έχει καταγραφεί υψηλή παραβατικότητα, αλλά και στις θυρίδες όπου επίκειται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ελεγκτές της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΕΔΔΕ) να ξεσκονίσουν τα βιβλία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις/καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, επιχειρήσεις που σχετίζονται με έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα γίνουν στις παραπάνω κατηγορίες 200 έλεγχοι. Περισσότεροι, περίπου 500 αναμένεται να γίνουν για τη διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής. Το σύνολο βέβαια των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανέρχεται στις 10.000. Παράλληλα στο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2018 προβλέπεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής συντονισμός ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), μέχρι 31/03/2018. Το πώς θα γίνει όμως αυτό με δεδομένο την έκταση της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ζητούμενο καθώς και το σχετικό μητρώο είναι ακόμη σπάργανα.
Με στόχο τη βεβαίωση τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ η ΑΑΔΕ σχεδιάζει:
- 450 ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, για βεβαίωση τουλάχιστον 700 εκ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%,
- 550 ελέγχους από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, για βεβαίωση τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ, με στόχο για εισπραξιμότητα άνω του 20%,
- 1.250 ελέγχους από τις ΦΑΕ για βεβαίωση τουλάχιστον 550 εκ. ευρώ, με στόχο για εισπραξιμότητα άνω του 15%,
- 15.500 ελέγχους από τις εφορίες για βεβαίωση τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, με στόχο για εισπραξιμότητα άνω του 14%.
Επίσης ως στόχος στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προγραμματίζεται η διενέργεια τουλάχιστον 1.070 ελέγχων κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου και τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.
Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε ποσοστό 59% οι οφειλέτες θα αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πηγή: Reporter.gr