Το μοντέλο του ΕΦΚ κρασιού «στοιχειώνει» το τέλος διανυκτέρευσης

13/10/2017
Η αναποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μέτρου του κρασιού εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την περίπτωση και για το τέλος διανυκτέρευσης. Αυτό καταδεικνύει η μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ που ετοιμάζεται να αξιοποιηθεί από τον κλάδο εν όψει έναρξης της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνεται πως η εν λόγω μελέτη της Grant Thornton αποφαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «ουσιαστικά μέσω του φόρου διαμονής το δημόσιο στοχεύει στην είσπραξη 84 εκατ. ευρώ (σ.σ. ετησίως), προκαλώντας, όμως, τετραπλάσια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας (341 εκατ. ευρώ)».
Όπως σημείωσε στο περιθώριο της παρουσίασης της έκθεσης την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ο Σύνδεσμος έχει ενημερώσει ήδη τους θεσμούς για το θέμα, καταθέτοντας σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ. Ο δε επικεφαλής του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης επεσήμανε με έμφαση πως «ναι, η μελέτη επιπτώσεων που εκπόνησε η Grant Thornton θα δοθεί στους θεσμούς».
Ωστόσο και στην περίπτωση του ΕΦΚ κρασιού έχει γίνει το ανάλογο χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα μια και απαιτούνται ισοδύναμα μέτρα.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει το euro2day.gr βασισμένο σε κυβερνητική πηγή, είναι απίθανο έως εξαιρετικά δύσκολο (στην καλύτερη των περιπτώσεων) το ενδεχόμενο αναστολής του μέτρου.
Πάντως στο παρελθόν και σε ανύποπτο χρόνο ο κλάδος γνωρίζοντας ότι δύσκολα ανατρέπεται μια τέτοια απόφαση έχει ζητήσει την προώθηση ως αντιστάθμισμα άλλων μέτρων που θα διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για το επιχειρείν στον τουρισμό όπως π.χ. επιτάχυνση αδειοδοτήσεων, χωροταξική διευθέτηση, αναπτυξιακά κίνητρα.