Αυξημένο το κόστος των καυσίμων λίγο πριν την έξοδο του Πάσχα

16/4/2019
Λίγο πριν την έξοδο για τις αργίες του Πάσχα, που μάλιστα λόγω και Πρωτομαγιάς αναμένεται να είναι μεγάλη, οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν «υψηλές επιδόσεις» έχοντας σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ με το τέλος του 2018. Κύρια αιτία, πέρα από τους δυσβάστακτους φόρους, η διεθνής πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου που μετά τα υψηλά επίπεδα των 77, 7 δολαρίων που είχε καταγράψει τον περασμένο Οκτώβρη, κατρακύλησε μέσα σε ένα δίμηνο στο επίπεδο των 50,44 δολαρίων το βαρέλι, για να βρεθεί και πάλι επίπεδα των 71 δολαρίων στα μέσα Απριλίου.

Οι ανησυχία για τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες αλλά και τα παιχνίδια στα διεθνή ταμπλό των commodities επηρεάζουν καταλυτικά την τιμή αλλά και την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή που μετρά τα ευρώ του εν όψει του Πάσχα βλέποντας κάθε βδομάδα τελευταία να ανεβαίνουν οι τιμές.. Σύμφωνα, μάλιστα, με το διεθνή τύπο και ειδικούς αναλυτές η διεθνής τιμή του πετρελαίου δεν αποκλείεται να ανέβει περαιτέρω κατά 10 δολάρια υψηλότερα, ενώ οίκοι όπως η Goldman Sachs εκτιμούν ότι το αργό θα κινηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε επίπεδα της τάξης των 72,50 δολαρίων αντί αρχικής εκτίμησης 65 δολαρίων το βαρέλι.

Έτσι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων ήδη από το τέλος του 2018 μέχρι σήμερα οι τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 13 λεπτά . Σήμερα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα 1,628 ευρώ/ λίτρο, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πια στα 1,354 ευρώ/ λίτρο. Εντός του Λεκανοπεδίου, σε περιοχές με χαμηλότερα εισοδήματα μπορεί να βρει κανείς τιμές στο 1,55 ενώ αλλού σε περιοχές πιο ακριβές η τιμή φτάνει και το 1,67. Επίσης στα νησιά όπως π.χ. στις Κυκλάδες, όπου ο τουρισμός ξεκινά σταδιακά, η μέση τιμή είναι 1,80 ευρώ, ενώ στην Ευρυτανία, στην Κεφαλονιά, στα Δωδεκάνησα και στη Σάμο η μέση τιμή βρίσκεται πάνω από τα 1,70 ευρώ/ λίτρο. Δεν αποκλείεται όμως περαιτέρω αύξηση αν πάρουν την ανιούσα οι διεθνείς τιμές. Έτσι η μέση τιμή της αμόλυβδης μπορεί να πάει και στα επίπεδα των 1,7 ευρώ/ λίτρο.

Κι αυτό την ώρα που η μέση τιμή των 1,611 ευρώ/ λίτρο αμόλυβδης (στοιχεία 8/4) κατατάσσει την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις τιμών σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.. Πρώτη είναι η Ολλανδία, με μέση τιμή 1,688 ευρώ/ λίτρο αλλά χώρες όπως η Πορτογαλία ή οι Ισπανία όπου οι τιμές είναι κατά 20 λεπτά το λίτρο χαμηλότερες.

Πηγή: Reporter.gr