Capital Economics: «Σανίδα σωτηρίας» για τον Τουρισμό τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

3/3/2021
Ένα μήνα πίσω αναμένεται να πάει η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του αργού ρυθμού διάθεσης των εμβολίων στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπαρασύροντας έτσι και τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης όπως επισημαίνει σε έκθεσή της, η Capital Economics.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο οίκος ενώ στο βασικό του σενάριο ήταν ότι τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα που πλήττουν τις οικονομίες θα αρθούν τον Μάιο και τον Ιούνιο, τώρα το σενάριο αυτό δείχνει να ανατρέπεται καθώς πιο πιθανό είναι, οι περιορισμοί να παραμείνουν σε ισχύ για το μεγαλύτερο μέρος του β’ τριμήνου. Έτσι, η ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται να επέλθει στο γ' τρίμηνο του έτους εξαιτίας και της μεγαλύτερης διάθεσης των εμβολίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Capital Economics υπάρχουν κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, κυρίως σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Οι αναβαθμίσεις στην παραγωγική δυναμικότητα των εργοστασίων της Pfizer και η εξασφάλιση περισσότερων δόσεων εκ μέρους της Κομισιόν από την Moderna, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έγκριση του εμβολίου της Janssen/Johnson & Johnson (μονοδοσικό εμβόλιο) στην Ευρώπη στα μέσα του Μαρτίου «ανοίγουν το δρόμο» ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνει, στην άρση των περιοριστικών μέτρων θα συμβάλλει και η βελτίωση του καιρού, που ίσως επιτρέψει σε χώρες να «τρέξουν» γρηγορότερα από τη Βρετανία.

Τι σημαίνουν ωστόσο όλα αυτά για την άρση των lockdowns; Η Capital Economics αναγνωρίζει πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το οτιδήποτε, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο στη χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αναμένει πως το άνοιγμα των οικονομίων θα ένα μήνα αργότερα.

Οι ανησυχίες γύρω από την έλευση πιο μεταδοτικών στελεχών και/ή της ανθεκτικότητας των εμβολίων στις μεταλλάξεις οδηγούν σε προβάδισμα της άρσης των περιορισμών στην εσωτερική δραστηριότητα έναντι της των διεθνών ταξιδιών, κάτι που είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο οίκος, η θέσπιση και η δημιουργία ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το καλοκαίρι, δημιουργεί ελπίδες ότι η κρίσιμη αυτή τουριστική σεζόν δεν θα χαθεί εντελώς.

Πηγή: Insider.gr