Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και στον τουρισμό

29/1/2020
«Οι Γάλλοι προτιμούν τη χώρα μας, δεν προτιμούν όμως το μαζικό τουρισμό. Είναι διαβασμένοι, τους αρέσει ο πολιτισμός και η τοπική κουλτούρα» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού

Mεγάλο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από Γάλλους επιχειρηματίες σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και να πετύχουμε τη μεταστροφή του κλίματος που έφερε η πολιτική αλλαγή στον τόπο», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για το Forum του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο Θεοχάρης είπε, χαρακτηριστικά, για το επενδυτικό ενδιαφέρον Γάλλων επιχειρηματιών:

«Στο Παρίσι συναντάμε θετική ανταπόκριση και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από μια σειρά επιχειρήσεων που βλέπουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία. Στόχος μας είμαι να αναδείξουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας και να εκμεταλλευτούμε τη μεταστροφή του κλίματος που έφερε η πολιτική αλλαγή στον τόπο».

Και συνέχισε λέγοντας: «Γενικότερα το ενδιαφέρον των εταιρειών στον ενεργειακό τομέα είναι μεγάλο, στον τομέα, δηλαδή, των κλασικών ενεργειακών πόρων, με τη μεταφορά του φυσικού αερίου και με τις έρευνες που γίνονται νότια της Κρήτης και, φυσικά, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Αναφερόμενος στα θέματα του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με τη Γαλλία, ο υπουργός Τουρισμού επεσήμανε: «Η Γαλλία έχει πολύ μεγάλη άνοδο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν άνοδο περίπου 7-8% στις αυξήσεις και 14-15% στα έσοδα. Οι Γάλλοι προτιμούν τη χώρα μας, δεν προτιμούν όμως το μαζικό τουρισμό. Είναι διαβασμένοι, τους αρέσει ο πολιτισμός και η τοπική κουλτούρα».

Ο Θεοχάρης μίλησε και για το Brexit, σημειώνοντας πως «ως τώρα το Brexit έχει αποδειχτεί θετικό. Υπήρξε ουσιαστική αύξηση αφίξεων και εσόδων από Βρετανούς τουρίστες και μείωση της ψαλίδας από τους Γερμανούς. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα αυτό και περιμένουμε να δούμε το οριστικό πλαίσιο συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό forum που διοργανώνεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κ. Μητδοτάκη θα συμμετάσχουν 70 γαλλικές επιχειρήσεις από κομβικούς τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, οι υποδομές, οι εξορύξεις, ο τουρισμός, τα καταναλωτικά προϊόντα κτλ (Αlstom, Accor, ENGIE, Total, Imerys, EDF, Vinci, Groupama, Loreal κ.α).

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα εν όψει τoυ eurogroup της 16ης Μαρτίου οπότε και η έναρξη της προσπάθειας για αναθεώρηση του προγράμματος μεταμνημονιακής εποπτείας αναζητά συμμάχους. Ειδικά η Γαλλία που και αυτή αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της θέματα με τις αντιδράσεις στην πολιτική λιτότητας θα μπορούσε να δει θετικά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για

- μεταφορά υπερπλεονάσματος από ένα έτος στο επόμενο, με βάση τον μηχανισμό εξομάλυνσης (smoothing mechanism) που έχει προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιζητεί να στηρίξει η Γαλλία το αίτημα που θα τεθεί το Μάρτιο να πηγαίνει το υπερπλεόνασμα σε στοχευμένες μειώσεις φόρων ή αυξήσεις δαπανών με βάση σχεδιασμό χωρίς τη χρονική πίεση που ισχύει σήμερα και οδηγεί σε επιδοματικές πολιτικές.

- Την εξαίρεση 200 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για το προσφυγικό από τις δαπάνες που προσμετρώνται στον μεταμνημονιακό υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος (μισθοδοσία αστυνομικών στα κέντρα υποδοχής, δαπάνες υγείας κτλ). Σήμερα πολλές από τις δαπάνες που γίνονται δεν αναγνωρίζονται ως συνδεόμενες με το προσφυγικό, παρά το γεγονός ότι με βάση παλιά απόφαση των εταίρων επιτρέπεται να μη λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος δαπάνες ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή περίπου 380 εκατ. ευρώ.

Βέβαια συζήτηση αναμένεται να γίνει και για τους χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της χρήσης των ANFAs και SMPs για επενδύσεις, ζητήματα που ακόμη είναι σε πρώιμο στάδιο.

Πηγή: Newmoney.gr, Reporter.gr