Γεωπολιτικά "απόνερα" στον τουρισμό - Η κόντρα Μακρόν - Μέρκελ - Πούτιν και η Ελλάδα

1/7/2021
TΕλλάδα επικαλέστηκε ως παράδειγμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στα κράτη-μέλη της ΕΕ τα μέτρα που θα ισχύουν στην υποδοχή τουριστών για το φετινό καλοκαίρι.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sputnik, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε: «Η Ελλάδα, για παράδειγμα. Στην αρχή χρειάζονταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σήμερα θέλουν PCR test, την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν άλλες απαιτήσεις ακριβώς επειδή επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, πρόσθεσε: «Πού οδηγεί αυτό; Υπερφορτώνουμε την τουριστική μας υποδομή».

Πιο αυστηρό το πλαίσιο για τους Ρώσους
Την Κυριακή η Ελλάδα άλλαξε προς το αυστηρότερο το πλαίσιο υποδοχής των Ρώσων τουριστών -ακόμα και όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό τους κύκλο- επικαλούμενη τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως αναφέρεται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Από χθες, 30 Ιουνίου, όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test.

Το μέτρο ισχύει για όλους τους Ρώσους τουρίστες, εμβολιασμένους και μη. Επιπροσθέτως δε, θα υποβάλλονται σε τεστ και κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί η έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, έναντι μιας σειράς από χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, επειδή υποδέχονται τουρίστες οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι με κινεζικά ή με ρωσικά εμβόλια. Η αντίδραση της Μέρκελ και του Μακρόν εκφράστηκε μετά από σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει δεκτούς και τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με ρωσικά ή κινεζικά εμβόλια.

Πηγή: Imerisia.gr