Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού-video!

4/5/2016
Με κεντρικό σύνθημα «μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει», ξεκινούν το ερχόμενο Σάββατο στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων οι εκδηλώσεις για τα 120 χρόνια από τη λειτουργία του Οδοντωτού.
Στις 7.00 το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί επανεκκίνηση της μουσειακής ατμήλατης μηχανής, ομιλίες και παρουσιάσεις για την ιστορία των 120 χρόνων του Οδοντωτού.
Το «παρών» θα δώσουν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, καθώς και στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Στις 8:00 το πρωί της Κυριακής, εκατοντάδες πεζοπόροι αναμένεται να συμμετάσχουν στο 36ο πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού. Το πέρασμα συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 6 Ιουνίου, έχουν ως βασικό στόχο να αναδείξουν τον Οδοντωτό, ως μέσο συγκοινωνίας, ως τουριστικό κεφάλαιο, αλλά και ως στοιχείο πολιτισμού.
Κυρίαρχος στόχος των διοργανωτών είναι το πρόγραμμα που ξεκινά φέτος και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, να γίνει θεσμός κάθε Μάιο.

Μία μεγάλη ιστορία

Από το κύμα στο χιόνι. Όσο αυξάνεται η κλίση των γραμμών, τόσο το τραινάκι ακονίζει τα δόντια του. Κι όταν αρχίσει η ανηφοριά, το τραίνο του Οδοντωτού δείχνει τη δύναμή του, καταπίνοντας δύσκολα χιλιόμετρα και ανηφοριές κλίσης ως και 17,5%. Καλύπτει τα 22.350 μέτρα μήκους και τα 750 μέτρα ύψους από το παραθαλάσσιο Διακοπτό μέχρι τα χιονισμένα Καλάβρυτα πάνω στα 75 εκατοστά πλάτους της πιο στενής οδοντωτής σιδηροδρομικής γραμμής στον κόσμο.

120 χρονών; Νεότατος! Η κατασκευή του σιδηροδρόμου ξεκίνησε το 1889 από την κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη. Οι τεχνικές δυσκολίες μεγάλες, τα χρήματα τελείωσαν νωρίς και η γραμμή δεν έφτασε ως την Τρίπολη, όπως φιλόδοξα προβλεπόταν, αλλά ως τα Καλάβρυτα. Πρώτο δρομολόγιο του Οδοντωτού μέσα στο φαράγγι το 1896, με πρώτο επιβάτη τον Βασιλιά Γεώργιο Α’. Κυρίως ως μέσο μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων και συχνά ως εργαλείο ελπίδας και διαφυγής, ο οδοντωτός, ανανεωμένος και διάσημος πλέον, λειτουργεί πια ως τουριστικό αξιοθέατο και ως ονειρικό πέρασμα στο φαράγγι.

Τρεις γενιές, τρεις εποχές. Η πρώτη γενιά του Μουτζούρη, ατμοκίνητη, ξεκίνησε το 1891 με τέσσερις γαλλικές ατμάμαξες A. ES. CAIL, κεκορεσμένου ατμού, εφοδιοφόρες, ακολουθούμενες από μια γερμανική ατμομηχανή KRUPP υπέρθερμου ατμού το 1925 αλλά και μια ελληνική, των ΣΠΑΠ, το 1954. Η δεύτερη γενιά ήταν πετρελαιοκίνητη (ντίζελ), με τρεις γαλλικές αμαξοστοιχίες BILLARD το 1959 και άλλες τρεις DECAUVILLE το 1967, ρίχνοντας τον χρόνο του ταξιδιού από τις δυόμισι ώρες στα 85 λεπτά. Το 2003 ξεκίνησε εκτεταμένη ανακατασκευή του δικτύου και των υποδομών ώστε το 2009 να ξεκινήσει η νέα, σύγχρονη εποχή, με τις εξελιγμένες σε τεχνολογία και ασφάλεια Ελβετικές αυτοκινητάμαξες STADLER, προσφέροντας 67 λεπτά ταξιδιωτικής μαγείας.
Οι φορείς της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων, ενωμένοι κάτω από μια κοινή αγάπη, δημιούργησαν μια κοινή πρόταση και έτυχαν της άμεσης και καταλυτικής υποστήριξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλων των υπόλοιπων συνδιοργανωτών και υποστηρικτών του εγχειρήματος. Αναδεικνύουμε έτσι όλοι μαζί την αξία του Οδοντωτού ως μέσο συγκοινωνίας, ως τουριστικό κεφάλαιο αλλά και ως στοιχείο πολιτισμού, μαζί με την αρμονική ενσωμάτωσή του στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, προβάλλοντας παράλληλα τις ιδιαίτερες ιδιότητες του φαραγγιού. Όλα αυτά, με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητας του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCΟ.

Η συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) του Δήμου Αιγιαλείας, του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Αντιδημαρχίας Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, της “Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε.”, του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων και του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού, δημιούργησε ένα ελκυστικό πρόγραμμα γεμάτο ταξίδια με μειωμένο εισιτήριο για μαθητές και ομάδες, πεζοπορία στο μοναδικό Φαράγγι του Βουραϊκού, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τοπικών προϊόντων, ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσίαση βιβλίου από το Γενικό Λύκειο Διακοπτού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Δείτε το video για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού!