Διεθνείς αφίξεις: Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα πήγε καλά το 2017; Γιατί κάποιοι νότιοι πήγαν πολύ καλύτερα!

21/2/2018
Λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης κινήθηκε η ποσοστιαία άνοδος των διεθνών αφίξεων στη χώρα μας το 2017 σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τουρισμό στην Ευρώπη.
Η European Travel Commission ανακοίνωσε ότι το 2017 επισκέφθηκαν την Ευρώπη 671 εκατ. τουρίστες σημειώνοντας μία άνοδο κατά 8,4%.
Στη χώρα μας οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,7% και διαμορφώθηκαν στις 27.194 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 24.799 χιλ. ταξιδιωτών το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι όλοι οι ανταγωνιστές της Ελλάδος εμφάνισαν μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στις αφίξεις. Το Μαυροβούνιο σημείωσε αύξηση 19% στις αφίξεις, η Σερβία 18%, η Μάλτα 16%, η Σλοβενία 15%, η Κύπρος 15%, η Κροατία 14%, η Πορτογαλία 12% και μόνο η Ισπανία εμφανίζει ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα (+9%).
Τα επιτεύγματα των γειτόνων μας σε Ανατολή, Δύση και Βορρά, αποτελούν τροφή για προβληματισμό καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα διογκούμενο ρεύμα συνολικά προς τη Νότιο Ευρώπη (και η Τουρκία είχε άνοδο ξένων αφίξεων κατά 28%) και όχι μία τάση που αφορά μόνο τη χώρα μας. Χρειάζεται επομένως περισσότερη μελέτη, περίσκεψη και προβληματισμό για να χαραχθεί μία πολιτική από πολιτεία και τουριστικούς φορείς η οποία θα είναι ικανή να δημιουργήσει ένα διακριτά ανοδικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα, ανεξάρτητα και αυτόνομα από τις εξελίξεις σε άλλους προορισμούς.