Διόγκωση της παραοικονομίας και λουκέτα σε μικρά ξενοδοχεία φέρνει το τέλος διανυκτέρευσης

12/10/2017
Απώλειες 6.174 θέσεων εργασίας, πλήγμα στα μικρά και μεσαία ξενοδοχεία και απώλειες δημόσιων εσόδων 341 εκατ. ευρώ, θα φέρει η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton που παρουσιάστηκε χθες από το ΞΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο φόρος διαμονής θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2018. Βάσει του άρθρου 53 του Ν. 4389/2016 προβλέπεται επιβάρυνση:

- 0,5 ευρώ την ημέρα για χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,
- 1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
- 3 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων και
- 0,50 ευρώ ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
Πάντως ήδη πολλοί ξενοδοχειακοί παράγοντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς το τελευταίο βασίζεται στη μαζικότητα και την πώληση πακέτων. Είναι ενδεικτικό ότι οι tour operators, που ελέγχουν το 80% της αγοράς περίπου, δεν έχουν ενσωματώσει το τέλος στις τιμές αλλά απλά έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους. Επαφίεται συνεπώς στους ξενοδόχους να εισπράξουν το φόρο κατά την άφιξη των τουριστών κάτι που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά σε τουρίστες που επιλέγουν το all inclusive και είναι απρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Επιπλέον εκτιμάται ότι ο φόρος διαμονής θα επηρεάσει τις ταμειακές ροές, ειδικά μικρών μονάδων, τα οποία πρακτικά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις επενδύσεις τους. Όπως μάλιστα τόνισε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος καθώς ο κύκλος ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού φτάνει στην κορυφή του κύκλου υπάρχει ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια, όταν η άνοδος δε θα είναι τόσο εντυπωσιακή για να απορροφά την αύξηση του λειτουργικού κόστους, όπως τώρα, να πληγούν σημαντικά τα ξενοδοχεία . «Σε τρία χρόνια όαπό σήμερα θα βρεθούμε με ένα πολύ ακριβό πρ ϊόν και με υποβαθμισμένες υποδομές σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ανταγωνιστικό».
Απαντώντας στους προβληματισμούς των ξενοδοχειακών παραγόντων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Τζιάλλας παρέπεμψε στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, εκτιμώντας ότι δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στις τουριστικές αφίξεις, ενώ μπο-ρεί να συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής στις μικρές κατη- γορίες ξενοδοχείων, καθώς θα δηλώνουν τις ημέρες διαμονής των φι-λοξενουμένων.
Η μελέτη, με τίτλο «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου δια- μονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», αναφέρει ότι «ο φόρος διαμονής δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται ετησίως στα 84 εκατ. ευρώ. Αν η αξιοποίηση του ποσού μεγιστοποιηθεί μέσω της διοχέτευσης σε δημόσιες επενδύσεις τότε θα δημιουργήσει μια θετική συμβολή που ανέρχεται στα 94 εκατ.». Όπως αναφέρει όμως οι απώλε ες στην οικονομία από την εφαρμογή του νόμου για τον φόρο διαμονής θα ανέλθουν στα 341 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας έναν περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%. Η μελέτη της Grant Thornton σημειώνει ότι η επιβολή του φό- ρου διαμονής θα μειώσει το σ νολο της αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,51% (435 εκατ. ευρώ), δηλαδή τα έσοδα από τα 17,36 δισ. θα μειωθούν στα 16,93 δισ. ευρώ.
Μείωση της ζήτησης
«Ο φόρος» είπε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, «δημιουργεί μείωση της ζήτησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, είτε άμεσα εάν περάσει στην αγορά, που σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή του, είτε έμμεσα εάν απορροφηθεί από τα ξενοδοχεία, που σημαίνει ότι αυτομάτως θα μειωθούν τα έσοδα και κατά συνέπεια τα οικονομικά αποτελέσματά τους, γεγονός που θα μειώσει τις επενδύσεις και θα επιφέρει υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γι’ αυτό και λέμε ότι το μέτρο εφαρμοζόμενο θα αποβεί καταστροφικό για την τουριστική ανταγωνιστικότητά μας».

Πηγή: Reporter.gr