Ένας συνεταιρισμός εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου

1/2/2018
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια ιδιωτικοποίηση. Ο λόγος για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) Συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας για την ανάπτυξη, αξιοποίηση και εκμετάλλευση δομών ελλιμενισμού σκαφών που είναι ανάμεσα στα 10 επενδυτικά που εκδήλωσαν ενδιαφέροντος (α' φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου. Στην ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. μετέχουν ήδη 30 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εδώ και 35 χρόνια έχοντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση του γιώτιγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το σχήμα να ξεπεράσει συνολικά τις 100 συμμετοχές, θέτοντας έτσι για πρώτη φορά στην ατζέντα τη συμμετοχή των κοινωνικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία Κοινωνική Οικονομία είναι το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. ΗΚοιν.Σ.Επ. είναι επιχείρηση η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον. Αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.
Πέρα από την ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. ενδιαφέρον για τη μαρίνα Αλίμου εκδήλωσαν οι εξής:

Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία.
Η Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική Α.E. λειτουργεί ως ιδιοκτήτης/ διαχειριστής του ξενοδοχείου Alimounda Mare, ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων που βρίσκεται στο νησί της Καρπάθου.
Άκτωρ Παραχωρήσεις Ανώνυμη Εταιρεία και Tek-Art Kalamis ve Fenerbahce Marmara Turizm Tesisleri, A.S.
Η Άκτωρ Παραχωρήσεις δραστηριοποιείται στις παραχωρήσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και αποτελεί μέλος του ομίλου Ελλάκτωρ. ΕΛΛΑΚΤΩΡ+0,75% Η Ελλάκτωρ είναι ένας πολυσχιδής κατασκευαστικός όμιλος με έδρα την Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και διεθνώς σε διάφορους κλάδους υποδομών (π.χ. αυτοκινητόδρομοι, διαχείριση στερεών αποβλήτων), στις κατασκευές, στην ανάπτυξη ακινήτων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
H Tek-Art Kalamis ve Fenerbahce Marmara Turizm Tesisleri, A.S. είναι θυγατρική της Setur Marinas και μέλος του ομίλου Koç, ενός βιομηχανικού ομίλου με έδρα την Τουρκία, με επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η Setur Marinas διαχειρίζεται μια σειρά από μαρίνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (π.χ. Μυτιλήνη, Γιάλοβα, Μαρμαρίς, Κουσάντασι και άλλες περιοχές).
Ιντρακόμ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών.
Η Intrakat, μέλος του ομίλου Intracom, δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, με έδρα στην Ελλάδα και με διεθνή παρουσία. Διαθέτει παρουσία στην ανάπτυξη υποδομών, τις εμπορικές και βιομηχανικές κατασκευές, την κατασκευή μεταλλικών κατασκευών, καθώς και έργα τηλεπικοινωνιών, ανανεώσιμης ενέργειας, περιβαλλοντικής διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Συμβουλευτική Ναυτιλιακή Ξενοδοχειακή Εταιρεία - Ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Ασφαλείας.
Η Α.Τ.Ε.Σ.Ε. είναι ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1998. Δραστηριοποιείται σε συστήματα άμυνας και ασφάλειας, υλοποίησης έργων συμβούλων και υψηλής τεχνολογίας, ΣΔΙΤ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανάπτυξη ακινήτων και τις κατασκευές.
Πόρτο Καρράς Α.Ε.
Η Πόρτο Καρράς διαχειρίζεται ένα θέρετρο στη Χαλκιδική που διαθέτει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, μαρίνα, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων όπως γήπεδο golf, καζίνο, εστιατόρια, spa, οινοποιείο
Κοινοπραξία Port Adhoc SAS - Dream Yacht Mediterranee - J&P Avax S.A.
Η Port Adhoc SAS διαθέτει και εκμεταλλεύεται λιμάνια και μαρίνες για δίκτυα θαλάσσιων και μηχανοκίνητων σκαφών. Λειτουργεί το Port Napoleon, τη μαρίνα Bayonne / Anglet, τη μαρίνα Leucate, τη μαρίνα Paimpol, τη μαρίνα Port-Medoc, τη μαρίνα St-Nazaire-sur-Charente και τη μαρίνα Soubise. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 και εδρεύει στο Παρίσι της Γαλλίας.
Η Dream Yacht Mediterranee είναι εταιρεία που ειδικεύεται στις υπηρεσίες ενοικίασης και πωλήσεων γιοτ (με περισσότερα από 900 μοντέλα διαθέσιμα). Συμμετέχει επίσης στην οργάνωση κρουαζιέρων με περισσότερους από 45 προορισμούς στον κόσμο.
Η J&P Avax δραστηριοποιείται σε έργα παραχωρήσεων / Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα καθώς και στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Κατασκευάζει έργα πολιτικού μηχανικού, έργα υποδομών, καθώς και ενεργειακά και βιομηχανικά έργα. Επιπλέον, διαθέτει παρουσία στον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων.
Aviareps - Cosmos Ένωση Εταιρειών.
H Aviareps Hellas προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης πτητικών λειτουργιών, ελέγχου φόρτωσης, φόρτωσης αεροσκαφών, ταξινομήσης αποσκευών, ασφάλειας και μεταφοράς πληρωμάτων υπό καθεστώς δικαιοχρησίας από τη Swissport, ενός διεθνούς ομίλου παροχής υπηρεσιών εδάφους αεροδρομίων.
Ένωση Εταιρειών Archirodon Group NV - A1 Yacht Trade Consortium Α.Ε. - Στήριξης τεχνική Α.Ε.
Η Archirodon είναι μία πολυσχιδής κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς σε έργα υποδομών. Η μητρική της εταιρεία εδρεύει στην Ολλανδία.
Η Α1 Yacht Trade Consortium δραστηριοποιείται στον κλάδο του yachting προσφέροντας υπηρεσίες σχετικές με την πρακτόρευση μεγάλων σκαφών, της μεσητείας και της ναύλωσης σκαφών αναψυχής, καθώς και την πλήρη διαχείρισή τους. Η εταιρεία είναι συνεργάτης της BWA Yachting και η αποστολή της είναι να διευκολύνει τη διασύνδεση της Ελλάδας με ένα δίκτυο γραφείων που παρέχουν υπηρεσίες yachting σε όλη τη Μεσόγειο και πέραν αυτής.
Η εταιρεία «Στήριξης τεχνική Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1997. Από τότε μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με έδρα τη Ρόδο στην εκτέλεση Δημοσίων και Ιδιωτικών έργων ενός ευρύτατου φάσματος, μεγάλων προϋπολογισμών και σύνθετης τεχνογνωσίας, στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε χώρες της Μεσογείου. Η Στήριξης τεχνική Α.Ε. κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 4ης τάξης από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων καλύπτοντας έτσι τις προϋποθέσεις συμμετοχής της σε διαγωνισμούς δημοπράτησης μεγάλων δημοσίων έργων.
Lamda Dogus Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών και Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων.
Η Lamda Dogus αποτελεί βασικό μέτοχο της Lamda Flisvos Holding με 61% και συστάθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας συνεργασία του Ομίλου Lamda Development ΛΑΜΔΑ+0,14% SA με την εταιρία D-Marine Investments Holding B.V. του Ομίλου DOGUS, στην οποία οι δυο ομίλου συμμετέχουν από κοινού.
Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Πηγή: Reporter.gr