Ευκαιρία για τον κόσμο του τουρισμού οι ενεργειακές κοινότητες

22/6/2019
Μια σημαντική ευκαιρία ανοίγεται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέσω του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, να ενισχύσουν το περιβαλλοντικός τους αποτύπωμα, αλλά και την οικονομική τους εικόνα. Πιο συγκεκριμένα η πρωτοβουλία που το Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας σχεδίασε και υλοποίησε, διαμορφώνει ένα καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις του κλάδου όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε στα Χανιά με στελέχη του ξενοδοχειακού Ομίλου Επιχειρήσεων Caldera και τον Γενικό Διευθυντή των ξενοδοχείων του Ομίλου και αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης Κυριάκο Κώτσογλου.

«Μετά την υιοθέτηση σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το ενδιαφέρον έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί. Λειτουργούν ήδη περίπου 50 Ενεργειακές Κοινότητες σε όλη τη χώρα και αντίστοιχος αριθμός είναι υπό ίδρυση. Επίσης μέσα από ένα νέο πρόγραμμα στήριξης θα αξιοποιηθούν 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ειδικά από Ενεργειακές Κοινότητες, με τη μέγιστη δυνατή επιδότηση. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα ο θεσμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα στάθηκε και στο γεγονός ότι ο κλάδος του τουρισμού μέσα από τις δράσεις του ΥΠΕΝ για αναμόρφωση κι εξυγίανση του πλέγματος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί να έχει σημαντικές υπεραξίες τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο στήριξης του κοινωνικού του αποτυπώματος.



Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι έχει καταβληθεί μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση των υποδομών της Κρήτης με αξιοποίηση κονδυλίων τόσο εθνικών όσο και κονοτικών. Ανέφερε π.χ. ότι οι πρωτοβουλίες για στήριξη των δήμων μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», η προώθηση των έργων στον ΒΟΑΚ, η απεμπλοκή από το ΥΠΕΝ έργων βιολογικών καθαρισμών (Παλαιόχωρα, Γεωργιούπολη) είναι ζωτικά για την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας του τουρισμού, αλλά και σεβασμού των ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των Χανίων.

Με έμφαση, επίσης, ανέφερε την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μεγαλονήσου με την ηπειρωτική χώρα, που λύνει μια για πάντα το θέμα των κοστοβόρων για τον τουρισμό διακοπών ρεύματος, την προώθηση του χωροταξικού σχεδιασμού, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους αιγιαλούς, αλλά και τo νέο πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Ο κ. Κώτσογλου από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πλέον το επίπεδο υπηρεσίας, οι υποδομές αλλά «το πράσινο» αποτύπωμα κάθε μονάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι επισκέπτες, ειδικά στα ξενοδοχεία του Ομίλου, που προέρχονται από τις αγορές της Σκανδιναβίας και γενικά της Βόρειας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα αειφορίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και μάλιστα συχνά επιλέγουν τον προορισμό διακοπών τους με «πράσινα» κριτήρια. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Όμιλος Caldera έχει καταφέρει να εισδύσει σε αυτές τις ποιοτικές αγορές με όχημα την πολιτική σεβασμού του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

Κοινή διαπίστωση, τέλος, από τη συνάντηση ήταν το ότι ειδικά για τα Χανιά, μια στρατηγική για τη διαχείριση του προορισμού, την ανάδειξη ποιοτικών στοιχείων στην οικονομία της φιλοξενίας και την πιστή τήρηση των κανόνων σεβασμού του περιβάλλοντος είναι απαραίτητοι πυλώνες για να συνεχίσει ο τουρισμός να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου και τα επόμενα χρόνια.