Ιστορική στιγμή για τη Μήλο η απόδοση του Αρχαίου Θεάτρου στο κοινό

7/7/2016
Το βράδυ το Σαββάτου ανοίγει και πάλι πύλες μετά από δεκαετίες το Αρχαίο Θέατρο Μήλου σε μια θεατρική παράσταση – σταθμό που σηματοδοτεί την απόδοση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
στο κοινό ενός μοναδικού μνημείου που αφήνει άφωνο τον επισκέπτη. Μάλιστα η παράσταση δίνει αφορμή για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η πολιτιστική κληρονομιά σε απόλυτη συνάφεια με έργα σύγχρονου πολιτισμού προς όφελος και του τουρισμού και μάλιστα του ποιοτικού.

Πρόκειται για τον Διάλογο Μηλίων Αθηναίων, που για πρώτη φορά θεατρικοποιείται και μάλιστα από τον Μηλιό σκηνοθέτη Πέτρο Ζούλια και παρουσιάζεται στο κοινό 2500 χρόνια μετά το ιστορικό γεγονός στο οποίο σημείο σχεδόν όπου εκτυλίχθηκε. Άλλωστε το Αρχαίο Θέατρο Ρωμαϊκής εποχής βρίσκεται στο χώρο της κλασικής πόλης την Μήλου λίγα μέτρα από όπου βρέθηκε η Αφροδίτη και δεσπόζει του αρχαίου λιμανιού του Κλήματος.

Ο Πέτρος Ζούλιας μιλώντας για την παράσταση στο Miloslife.gr, εξέφρασε τη συγκίνησή του, που μετά από μια πορεία σημαντική στο ελληνικό θέατρο, έρχεται στον τόπο του και συμμετέχει σε αυτή την ιστορική «γιορτή». Η παράσταση βασίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του Θουκυδίδη, την επιμέλεια, διασκευή και μετάφραση υπογράφει ό ίδιος ο Πέτρος Ζούλιας, αλλά και στο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου «Η καταστροφή της Μήλος».

Τα κείμενα που αποτελούν παγκόσμιο μνημείο πολιτικού κυνισμού από την πλευρά των Αθηναίων, έδωσαν τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη, να κάνει «βουτιές» στο σήμερα, να δημιουργήσει και να αφυπνίσει τις ιστορικές συγκλίσεις, που μοιραία και απροκάλυπτα πατούν στην ιστορία, τότε και τώρα. Αλλωστε και η ενδυματολογία της παράστασης, έρχεται από την δεκαετία του 1930 και εξασφαλίζει την ουδετερότητα και συνάφεια του χρόνου και των ιστορικών περιόδων.

Τα κείμενα του Ρίτσου, παρεμβαίνουν στον Θουκυδίδη, μέσα από την καταλυτική παρουσία της Νένας Μεντή που υποδύεται τη γυναίκα της Μήλου. Συμμετέχουν ακόμη οι ηθοποιοί Νίκος Νίκας (Αθηναίος), Μαριάννα Τουντασάκη και άλλοι νέοι ηθοποιοί. Η εικαστική επιμέλεια είναι της Αναστασίας Αρσένη. Η Μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού (Πρωτότυπη αλλά και διασκευές από Λεοντή μέχρι την παραδοσιακή τοπική μελωδία, την…Ακραδιά!!!)
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.